5 - 12 OKTOBER 2024 DUURZAAM OOSTERHOUT WEEK

Duurzaam Oosterhout Week 2024

Dit jaar vindt de Duurzaam Oosterhout Week plaats van 5 tot 12 oktober 2023! Tijdens deze week organiseren we diverse activiteiten, die in het teken staan van duurzaamheid en circulariteit. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops, lezingen en excursies waarbij je leert hoe je zelf een steentje bijdraagt aan een beter milieu door bijvoorbeeld afval te verminderen, hergebruiken en recyclen. Ook presenteren we initiatieven gericht op een duurzamere toekomst voor Oosterhout met meer aandacht voor circulariteit.
Benieuwd waarom het belangrijk is om duurzaam te leven, voor nu en in de toekomst? Noteer dan alvast 5 t/m 12 oktober in je agenda. 

Ketenroute 1080*1080

Tot zaterdag 2 december

De Ketenroute

gemeente Oosterhout

Ontdek Oosterhout aan de hand van circulariteit tijdens De Ketenroute! Vanaf 7 oktober kan iedereen aan de slag met de interactieve ketenroute. Wat je nodig hebt? Een fiets, je smartphone en een gezonde dosis energie. Op verschillende stops kun je vragen spelen, die je van alles leren over verschillende ketens. Scoor de hoogste punten en maak kans op toffe prijzen! Reis door de circulaire ketens van de pompoen, het printje, het verkeersbord of fiets de route vol dilemma’s. Doe mee aan deze “city challenge” en wordt een duurzame ontdekkingsreiziger! 

Cultuurmakerij

Zaterdag 7 oktober

Opening Duurzaam Oosterhout Week

De Cultuurmakerij • 11:00 - 13:00 uur

Hoe krachtig is circulariteit? Na het bijwonen van De cirkel is rond, de officiële opening van de Duurzaam Oosterhout Week, weet je het. Op zaterdag 7 oktober van 11:00 tot 13:00 nodigen we alle organiserende partijen van de Duurzaam Oosterhout Week en de inwoners van Oosterhout uit voor deze unieke opening bij de Cultuurmakerij. Meld je snel aan want het aantal plaatsen is beperkt.

Fietsrecycle afbeelding

Zaterdag 7 oktober 

Recycle

Verschillende locaties • 13:00 - 17:00 uur

Fiets tijdens "Recycle" langs verschillende locaties in Oosterhout. De locaties vertellen meerdere keren per dag over hun uitdagingen, proces in verduurzaming en visie op duurzaamheid. Dé gelegenheid inzicht in de wereld van circulariteit te krijgen. Deze open dag is speciaal voor inwoners, ondernemers en studenten van Oosterhout. Samen genieten we van een inspirerende fietstocht vol duurzame ontdekkingen. Meld je snel aan.

KLedingbeurs Dorst 1080*1080

Zaterdag 7 oktober 

Kledingbeurs Dorpshuis de Klip 

Dorpshuis de Klip, Dorst • 14:00 - 18:00 uur

Ben je op zoek naar een nieuwe herfst/ wintergarderobe? Of wil jij andere mensen met jouw pareltjes van kleren blij maken? 
Pak dan nu je kans: 7 oktober a.s. wordt de eerste kledingbeurs in Dorpshuis de Klip in Dorst georganiseerd vanaf 14.00 uur tot 18.00 uur. Entree is gratis voor bezoekers. Op deze dag is het mogelijk om (niet verkochte) kleding te doneren aan stichting Steun Gezin. Steun Gezin stelt dan kledingpakketten samen onder de minderbedeelde mensen in onze samenleving. 

Circulair diner 1080*1080

Zondag 8 oktober

Hét duurzame diner met film

Restaurant In De Achtertuin • aanvang 18:00 uur

Deelnemen aan een smakelijk avontuur? Kom op 8 oktober genieten van een heerlijk 3-gangen diner bij Restaurant In De Achtertuin. De film A World to Shape wordt getoond en een passend menu geserveerd bij het thema en de film. Meld je snel aan.

Textielrace 1080*1080

Maandag 18 september t/m donderdag 12 oktober 

Textiel Race basisscholen

Basisscholen Oosterhout en Geertruidenberg

Samen met de gemeente Geertruidenberg organiseren we van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober 2023 de Textiel Race Oosterhout en Geertruidenberg. Dit educatieve project waarbij basisscholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval, leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

Future Talks 2

Dinsdag 10 oktober 

Ondernemersevent 2023

Theater De Bussel • 20:00 - 22:30 uur

Op dinsdag 10 oktober 2023 organiseert JCI Oosterhout in samenwerking met gemeente Oosterhout hét ondernemersevent van Oosterhout: Future Talks. In Theater De Bussel nemen verschillende spraakmakende ondernemers u mee in de wereld van duurzaamheid, ondernemen en circulariteit.

Laat u inspireren en informeren over alles over circulariteit. Wat betekent dit voor u en uw bedrijf? En wat is uw rol in deze alsmaar actueler wordende thematiek?

Groene pluim

Dinsdag 10 oktober 

Groene Pluim

Theater De Bussel

Op dinsdag 10 oktober 2023 organiseert JCI Oosterhout in samenwerking met gemeente Oosterhout weer het ondernemersevent Future Talks. In Theater De Bussel nemen verschillende spraakmakende ondernemers u mee in de wereld van duurzaamheid, ondernemen en circulariteit. Tijdens deze avond wordt ook bekend gemaakt wie De Groene Pluim 2023 in Oosterhout in de wacht sleept.

Innovatie mjcr

Woensdag 11 oktober

Oosterhout Innovation Award

Theater De Bussel • 15:00 uur

De Oosterhout Innovation Award is dé prijs voor het meest innovatieve bedrijf met directe of indirecte banden met de gemeente Oosterhout. De prijs is in het leven geroepen door de gemeente Oosterhout samen met de Rabobank en Oosterhout SDG Lokaal. Het doel is stimuleren van bedrijven om te blijven innoveren en hen een passend podium te geven. Een professionele jury beoordeelt de pitch van bedrijven op businessmodel, en niveau innovatie. De winnaar krijgt een geldbedrag van € 1500,00 en de eeuwige roem. 

Broodje poep mjcr

Woensdag 11 oktober 

Broodje Poep

Frencken College • van 13:50 - 14:35 uur

Ontdek het fascinerende potentieel van menselijke poep en plas tijdens Broodje Poep! Op woensdag 11 oktober nodigen we iedereen uit Oosterhout uit voor een inspirerende bijeenkomst. We geloven namelijk, dat zij een belangrijke rol spelen in het vormgeven van een duurzame toekomst. Taboedoorbrekend, want er zit juist potentieel in menselijke ontlasting. Het sluit de voedselkringloop en leidt tot afvalvermindering. Samen verkennen we nieuwe perspectieven en dragen bij aan een duurzamere wereld.

18 MEK 1080*1080

Woensdag 11 oktober 

Duurzame middag bij MEK

MEK Oosterhout • van 13:00 - 16:00 uur

Maak jij met MEK Oosterhout de cirkel rond tijdens de Duurzaam Oosterhout Week? Kom op woensdagmiddag 11 oktober langs voor verschillende duurzame activiteiten. Zoals je te kleine laarzen ruilen of met kastanjes knutselen. Altijd al eens mestbriketten willen maken? Kom dan ook gezellig langs. Die middag kun je ook een workshop ‘wormenhotel maken’ en een workshop ‘kaarsen van bijenwas maken’ volgen. Kortom, het is een gezellige en circulaire middag voor jong en oud. Iedereen kan van 13:00 tot 16:00 uur vrij inlopen.

ZEM mjcr

Donderdag 12 oktober 

Auto die CO2 eet

Theater De Bussel • Presentaties van 15:00 - 16:00 uur en van 19:00 - 20:00 uur

Op donderdag 12 oktober verwelkomen we je bij De Bussel voor een inspirerende bijeenkomst. Een spreker van het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven vertelt over de ontwikkeling van hun revolutionaire auto genaamd 'Zem'. Deze auto heeft een speciale filter aan de voorkant waarmee CO2 uit de lucht wordt opgevangen en wordt omgezet in energie. Het team heeft dit innovatieve concept in slechts tien maanden tijd ontwikkeld met 35 studenten, en de resultaten zijn verbluffend. Meld je snel aan.

17 Escape 1080*1080

Donderdag 12 t/m zaterdag 14 oktober

De Escape Container

Theater De Bussel

Stap in een wereld van duurzaam avontuur als je de Escape Container speelt - Een eco-bewust ontsnappingsspel van NoWayste Escapes! Werk samen, wees creatief en leer meer over circulariteit. Reserveer jouw plek nu! Klaar om de uitdaging aan te gaan en je bedrijfsteam of vriendengroep te testen op samenwerking en circulaire intelligentie? Reserveer nu jouw plek bij Escape Container en maak je klaar voor een unieke ervaring. Meld je snel aan.

Speelgoedruilbeurs 1080*1080

Vrijdag 13 oktober 

Speelgoedruilbeurs

Speelgoedmuseum Oosterhout • 14:00 - 17:00 uur

Wil je je oude speelgoed ruilen en zo bijdragen aan duurzaamheid? Doe mee aan de speelgoedruil! Op vrijdag 13 oktober van 14.00 tot 17.00 uur nodigen we alle kinderen van 4 tot 12 jaar en gezinnen uit Oosterhout uit voor deze leuke activiteit in het Speelgoedmuseum Oosterhout. Breng 3 speelgoedjes mee die je wilt ruilen met andere kinderen, dat mag van alles zijn. Gratis entree voor het speelgoedmuseum op deze middag!

Expo Circulair 1080*1080

Zaterdag 14 oktober

Expo Circulair

Theater De Bussel • 10:00 - 16:00 uur

Bij Expo Circulair ontdek je de wereld van afval en circulariteit. Op zaterdag 14 oktober nodigen we gezinnen en ondernemers uit Oosterhout uit deel te nemen aan een unieke ervaring voor theater De Bussel. Laat je inspireren door Expo Circulair, een bijzondere container vol producten, gemaakt van gerecyclede materialen. Ontdek wat nog beter kan. Samen leren we efficiënter scheiden en hergebruiken. Dan hebben we een positieve impact op het milieu en dragen bij aan onze duurzamere toekomst. 

13 Kindermiddag 1080*1080

Zaterdag 14 oktober

Kindermiddag

Theek 5 • 13:00 - 16:00 uur

Met het thema Bij mij thuis van de Kinderboekenweek en het thema Circulariteit van de Duurzaam Oosterhout week gaan we leuke activiteiten doen! Er is een speurtocht, een gaaf Kindercollege over elektrische auto's, een creatieve workshop met petflessen en een workshop Teken je gezin! Ook kan je je de hele dag door laten schminken.

LAB 1080*1080

Vanaf 10 oktober (onbemand) Interactief open: vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober

L.A.B. (Leuker, Anders, Beter)

Theater De Bussel • 13 en 14 oktober 10:00 - 16:00 uur

Kom jij kijken naar het onderzoekscentrum wat geheel is gemaakt van geleende spullen? Ontdek waar alle materialen, verhalen en voorbeelden vandaan komen. Ieder onderdeel van de expositie krijgt een LABEL met informatie, om te zien waar het vandaan komt en waar het weer naartoe gaat. Goed he? Zo dragen wij bij aan het rondmaken van de cirkel.

DOW markt 1 mjcr

Zaterdag 14 oktober

Binnen- en buitenmarkt

Theater de Bussel en Basiliekplein
10:00 - 16:00 uur

De Duurzaam Oosterhout Markt is het informatieve slot van de Duurzaam Oosterhout Week. Deze binnen- en buitenmarkt markt wordt gehouden in de Bussel en het naastgelegen Basiliekplein. Van duurzame hotspots tot je kleding een tweede kans geven. En mensen ontmoeten, die net als jij willen gaan voor een duurzame toekomst. Je vindt het allemaal. 

De Duurzaam Oosterhout Week wordt georganiseerd door:

© Gemeente Oosterhout