DSC02144 + duurzaam thuis

5 - 12 OKTOBER 2024 

Duurzaam Oosterhout Week 2024

Dit jaar vindt de tiende editie van Duurzaam Oosterhout Week plaats van 5 t/m 12 oktober 2024! Tijdens deze week worden er diverse activiteiten georganiseerd, die in het teken staan van een duurzaam thuis. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops, lezingen en excursies waarbij je leert hoe je zelf een steentje bijdraagt aan een beter milieu en hoe je aan de slag kan met duurzaamheid in en rondom je huis. Benieuwd waarom het belangrijk is om duurzaam te leven, voor nu en in de toekomst? Noteer dan alvast 5 t/m 12 oktober in je agenda.

Programma:

01 Waterlanders

26 september

Theatervoorstelling Waterlanders

Theater De Bussel • aanvang 20.15 uur

Beleef op 26 september 2024 om 20:15 uur in de kleine zaal van Theater De Bussel de theatervoorstelling "Waterlanders". Dit pakkende familiedrama, geschreven door Koen Caris, speelt zich af in een dorp dat worstelt met overstromingen en werpt een indringende blik op klimaatverandering en wateroverlast. Mis deze spannende voorstelling niet, met topacteurs Randy Fokke, Paul R. Kooij en Jip Smit in de hoofdrollen. Kaarten zijn verkrijgbaar via Theater De Bussel.

02 Ontdekkingsreis1

1 augustus - 31 oktober

Ontdekkingsreis door Oosterhout

gemeente Oosterhout

Stap op de fiets en beleef de Ontdekkingsreis door Oosterhout! Van 1 augustus tot en met 31 oktober ontdek je via twee fietsroutes de mooiste duurzame initiatieven van onze stad. Met behulp van een leuke en leerzame app speel je onderweg opdrachten die je kennis over duurzaamheid vergroten. Begin je avontuur door de QR-code op de Markt te scannen en zie Oosterhout door een nieuwe, groene bril. Fiets mee en ontdek hoe jij je steentje kunt bijdragen aan een duurzamer thuis, want een duurzaam thuis is een plek om te zijn!

03 Innovation Award1

5-12 oktober

Oosterhout Innovation Award

Website Oosterhout Innovation Award

Ontdek welke bedrijven in Oosterhout bijdragen aan een duurzaam thuis bij de Oosterhout Innovation Award. Van 5 tot en met 12 oktober wordt elke dag een bedrijf in de spotlight gezet via een inspirerende video. Deze bedrijven laten zien hoe zij met innovatieve oplossingen bijdragen aan duurzaamheid in Oosterhout. Bekijk de video's op onze website en sociale media, stem op jouw favoriet. De Oosterhout Innovation Award is een stimuleringsprijs voor een innovatief bedrijf uit Oosterhout.

04 Duurzaam Thuis Expositie1

5-12 oktober

Duurzaam Thuis Expositie

Arendshof 2, Oosterhout (het nieuwe gemeentehuis)

Dompel jezelf onder in de creativiteit van onze jeugd tijdens de Duurzaam Thuis Expositie! Van 5 tot en met 12 oktober worden in het Arendshof visualisaties tentoongesteld die Oosterhoutse scholieren hebben gemaakt over wat een duurzaam thuis voor hen betekent. Deze expositie biedt een unieke kijk op de toekomst door de ogen van onze jongste generatie, met ideeën variërend van de woonkamer van de toekomst tot verhalen over duurzaamheid. Kom langs, bewonder de werken en laat je inspireren. De toegang is gratis en iedereen is welkom!05 opening DOW1

Zaterdag 5 oktober

Opening Duurzaam Oosterhout Week

De Houthallen, Oosterhout • van 11:00 – 13:30 uur

Kom jij naar de feestelijke opening van de Duurzaam Oosterhout Week op zaterdag 5 oktober in de Houthallen? Laat je inspireren door een spreker die vertelt over biomimicry en hoe we duurzame oplossingen kunnen vinden door te leren van de natuur. De wethouder opent officieel de week en we vieren ons 10-jarig jubileum. Start samen geïnspireerd aan deze prachtige week vol duurzame initiatieven! Gratis toegang, meld je aan via Eventbrite.

Aanmelden
06 Fruitbomen planten1

Zaterdag 5 oktober

Fruitbomen planten

Slotjes-West • van 14:00 - 16:00 uur

Doe mee met het planten van de eerste fruitbomen in Slotjes-West op zaterdag 5 oktober. Het winnende idee van de Duurzaam Thuis ideeën wedstrijd. Bewoners van Slotjes-West en alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om samen met de buurt de eerste fruitbomen te planten. Neem een schep mee en help Slotjes-West groener te maken! Zo wordt de wijk nog meer een duurzaam thuis, een plek om te zijn. Gratis deelname.07 Sturen, Gluren en Bittergarnituren1

Zondag 6 oktober

Sturen, gluren en bittergarnituren

11 locaties in Oosterhout

Fiets jij mee langs de duurzame hotspots tijdens Sturen, Gluren en Bittergarnituren op zondag 6 oktober in Oosterhout? Ontdek op 11 locaties praktische voorbeelden van duurzame oplossingen! Voor slechts €7,50 krijg je een stempelkaart waarmee je op elke plek een heerlijk hapje kunt proeven. Schrijf je nu in via het VVV en leer hoe jij jouw huis duurzamer kunt maken!

INschrijven
08 Laura Hooglandh

Maandag 7 oktober

Voorkom voedselverspilling voor een Duurzaam Thuis

Theater De Bussel •  van 14:30 tot 15:30 uur

Hoe kun jij voedselverspilling voorkomen? Ontdek het tijdens de inspirerende lezing "Voorkom voedselverspilling voor een Duurzaam Thuis" op maandag 7 oktober in Theater de Bussel! Laura Hoogland, oprichter van SUNT | The Banana Factory, deelt haar ervaringen en praktische tips. Schrijf je nu gratis in en leer hoe je jouw boodschappenlijstje kunt gebruiken om een positieve impact te maken!

09 Future Talks

Dinsdag 8 oktober

Ondernemersevent Future Talks & Uitreiking Groene Pluim

Theater De Bussel • vanaf 19:15 uur

Ben jij klaar om de toekomst van duurzaam ondernemen te ontdekken? Kom naar Future Talks op 8 oktober, hét zakelijke netwerk evenement van Oosterhout! Laat je inspireren door nationale en lokale sprekers, en woon de uitreiking van de Groene Pluim bij. Sluit aan voor een netwerkdiner vanaf 17:30 uur in restaurant De Achtertuin en/of kom naar het avondprogramma dat om 19:15 uur begint in Theater de Bussel. Koop nu je ticket en leer hoe je jouw medewerkers een duurzaam thuis op het werk kunt bieden!

10 MEK

Woensdag 9 oktober

Kindermiddag op het MEK

Kinderboerderij het MEK • van 13:00 - 16:00 uur

Wil jij dat je kinderen spelenderwijs leren over duurzaamheid? Breng ze dan op woensdag 9 oktober naar de kindermiddag bij kinderboerderij het MEK! Van 13:00 tot 16:00 uur kunnen kinderen van 3 tot 10 jaar meedoen aan allerlei leuke activiteiten, zoals het maken van een eigen bijenhotel. Deelname is gratis. Kom langs en laat je kinderen ontdekken hoe leuk duurzaamheid is!

11 Film op locatie

Woensdag 9 oktober

Filmavond

Arendshof, Oosterhout • van 19:30 - 21:30 uur

Benieuwd hoe je jouw thuis duurzamer kunt maken? Kom op woensdag 9 oktober naar de filmavond in Arendshof! Van 19:30 tot 21:30 uur laten we je een inspirerende film zien over duurzaamheid en wat er allemaal mogelijk is. De toegang is gratis, maar je moet je wel inschrijven. Zorg dat je erbij bent en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een duurzamer Oosterhout!

INSCHRIJVEN
12 Bouwdorp

Woensdag 9 tot vrijdag 11 oktober

Het Waanzinnige Circulaire Bouwdorp en Het Circulaire BouwAtelier

Stichting BOCK • Van woensdag 9 t/m vrijdag 11 oktober open vanaf 14.00 uur

Kom naar Het Waanzinnige Circulaire Bouwdorp en Het Circulaire BouwAtelier van 9 tot 11 oktober! In dit unieke evenement voor de jeugd van Oosterhout, bouwen we samen aan een Duurzaam Thuis met circulaire materialen. De bouwhal is omgetoverd tot een spannende werkplaats vol gereedschappen en gerecyclede materialen. Er zijn werkbanken, een schaftkeet en zelfs een kledingatelier waar je duurzame mode kunt maken. Van woensdag 9 t/m vrijdag 11 oktober open vanaf 14.00 uur. Deelname is gratis, maar aanmelden is gewenst. Voor kinderen onder 6 jaar is begeleiding door een ouder verplicht. Mis het niet en meld je aan via onze website!

BOUW MEE
13 kookworkshop

Donderdag 10 oktober

Kookworkshop 'Duurzamer Eten' 

Dongen • van 16:00 - 21:00 uur

Je kan al bijdragen aan een duurzaam thuis, door duurzamer te koken! Wil je weten hoe? Kom dan naar de kookworkshop 'Duurzamer Eten' op donderdag 10 oktober! Van 16:00 tot 21:00 uur ga je samen met kok Marion aan de slag om met lokaal ingekochte producten heerlijke, duurzame gerechten te maken. Tijdens het koken krijg je waardevolle tips van Marion en na afloop geniet je samen van een diner met de gerechten die jullie samen hebben bereid. Meld je snel aan, want er is plek voor maximaal 40 deelnemers. Kosten: €15 - €30 per persoon. Schrijf je in en kook mee!

Kook mee
14 Club Jong

Vrijdag 11 oktober

Club JONG

Museum Moya, Oosterhout • van 17:00 - 19:00 uur

Wil jij meepraten als jongere over belangrijke onderwerpen in onze gemeente? Kom dan naar Club JONG op vrijdag 11 oktober van 17:00-19:00 uur in Museum Moya! Het programma begint om 17:00 uur met een inspirerende spreker, gevolgd door heerlijke sushi en diverse leuke workshops, zoals kleding fixen en een photobooth. Laat je inspireren, je mening horen en heb een gezellige tijd! Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht via www.oosterhout.nl/jong

15 Duurzaamheidsfestijn

Zaterdag 12 oktober

Oosterhout Duurzaamheidsfestijn

Arendshof (bij de HEMA) • van 10:00 - 16:00 uur

Kom naar het Oosterhout Duurzaamheidsfestijn en ontdek hoe jij thuis duurzamer kunt leven! Laat je inspireren door meer dan 40 lokale bedrijven en organisaties, geniet van een modeshow en live muziek, en doe mee aan leuke kinderactiviteiten zoals een ritje met het treintje, puzzelopdrachten en knutselen. De toegang is gratis en voor iedereen. Maak van je huis een duurzaam thuis en beleef een dag vol plezier en inspiratie! Zien wij jou op zaterdag 12 oktober van 10:00 tot 16:00 in het overdekte winkelcentrum voor de HEMA?

De Duurzaam Oosterhout Week wordt georganiseerd door:

© Gemeente Oosterhout