Textielrace header

Basisscholen  Oosterhout

Textiel Race basisscholen

 Maandag 18 september t/m donderdag 12 oktober  

Samen met de gemeente Geertruidenberg organiseren we van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober 2023 de Textiel Race Oosterhout en Geertruidenberg. Dit educatieve project waarbij basisscholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval, leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

Textielrace 2
Textielrace 3

De Textiel Race
Zeven basisscholen uit de gemeenten Oosterhout en Geertruidenberg gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Tijdens de race leren de kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recycling. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de periode zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen. Zij kunnen hun textiel aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint in je kledingkast
Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt het verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak nog makkelijk hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving! De gemeente zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

Prijsuitreiking donderdag 12 oktober 
De deelnemende school die het meeste inzamelt per leerling, wint een schoolreis naar de Uitvindfabriek in Breda. Wethouder Guus Beenhakker reikt op donderdag 12 oktober 2023, tijdens de Duurzaam Oosterhout Week, de prijs uit aan de winnende school.

De Duurzaam Oosterhout Week wordt georganiseerd door: