Bezoek het Oosterhout Duurzaamheidsfestijn op zaterdag 12 oktober van 10:00 tot 16:00 uur in het overdekte winkelcentrum voor de HEMA en ontdek duurzame oplossingen voor thuis, geniet van een modeshow, live muziek en leuke kinderactiviteiten. Toegang is gratis!
In de kloosterwinkel vindt u zo veel mogelijk producten die door de zusters zelf, of in opdracht van de zusters zijn gemaakt, zoals de wijnen uit de eigen wijngaard. Dit aangevuld met streekproducten en producten van de eigen kloosterorde, de Norbertijnen uit Nederland en België.
Tools To Work, maken er wat van! Sinds 1987 is Stichting Tools To Work actief met het opknappen van gebruikt gereedschap, naai- en breimachines, fietsen en computers. Deze materialen worden naar projecten in Afrika, voornamelijk Kenia en Uganda, gestuurd om de lokale bevolking te ondersteunen. De stichting draait volledig op vrijwilligers en ontvangt geen subsidie, maar is afhankelijk van giften en donaties. Meer informatie is te vinden op www.toolstowork.nl.
Wist jij al van het bestaan van LaWhoo? Gevestigd op het Galvanitasfabriek terrein biedt LaWhoo prachtige, gerestaureerde tweedehands meubels aan. De focus ligt op duurzame meubels uit de jaren 50 tot 90, vaak gemaakt van hoogwaardige houtsoorten. Bij LaWhoo worden deze meubels opnieuw gestoffeerd en opgeknapt, zodat ze weer helemaal van deze tijd zijn. Kom langs om de meubels te bekijken en uit te proberen. Door voor vintage te kiezen, draag je bij aan een beter milieu en behoud je cultuurgoed. Bij LaWhoo is er voor elk budget iets moois te vinden.
Kleding in je kast, die een tweede leven verdient? Doe mee aan de kettingkledingruil! Reizende kledingtassen geven tweedehands kleding een nieuwe kans. Het werkt zo: deelnemers vullen de tassen met kleding. Deze tassen worden elke drie dagen geruild en gedeeld in WhatsApp-groepen. Interesse? Lees er meer over in dit artikel. Of meld je direct aan via clothingloop.org.
“Onze doelstelling is het produceren van verse biologisch geteelde groenten en klein fruit voor mensen die horen tot de doelgroep van de voedselbank. Hiervoor zetten zich in: vrijwilligers vanuit hun eigen motieven, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die weer werkritme willen opdoen in verband met re-integratie. De Voedseltuin Oosterhout heeft geen inkomsten uit productie. Alle producten worden geschonken aan Voedselbank de Baronie en eventuele vergelijkbare organisaties.”
LOYA is dé duurzame hotspot van Breda! Een lifestylewinkel met een breed aanbod aan duurzame dames- en herenkleding, persoonlijke verzorgingsartikelen, sneakers, sieraden en interieur accessoires aan te bieden onder één dak. Tijdens de Duurzaam Oosterhout Week laten we je kennismaken met Loop.a life, een Nederlands duurzaam en circulair kledingmerk.
Bij ons zijn alle producten die we verkopen gericht op duurzaamheid. We hebben vorig jaar deelgenomen aan het Koploperstraject vanuit Duurzaam Oosterhout en we pakken door met korte en lange termijnplannen om duurzaamheid verder te verankeren in ons bedrijf. Dat zullen we zeker ook meer en beter gaan uitdragen naar onze omgeving.
Sjanzé is heel blij met een kraam op de Duurzaam Oosterhout Markt. Hier kunnen we onze eigentijdse en stijlvolle tweedehands kleding laten zien en de mensen die hiermee nog onbekend zijn over onze werkwijze vertellen. De kleding ontvangen wij van mensen met een warm hart voor het milieu. Wij verkopen de tweedehands kleding, mooi, heel, eigentijds en stijlvol. Mooie kleding krijgt zo een tweede leven. En niet onbelangrijk; is de kleding verkocht dan ontvangt de brenger 40% van de opbrengst. Sjanzé heeft een winkel in de Nieuwstraat 3a. Kom gezellig een keertje binnen lopen.
Terre des Hommes is een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet tegen kindermisbruik in al zijn verfoeilijke vormen zoals: kinderprostitutie, kinderhandel, kinderarbeid, kindermishandeling, etc. In Oosterhout zijn er tweekringloopwinkels van Terre des Hommes. Beide winkels zijn een toppunt van duurzaamheid. Afgedankte spullen krijgen hier een tweede leven.
Watrestje bestaat uit een aantal Brabantse vrijwilligers die zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Wij proberen consumenten bewust te maken van hun kookgedrag en stimuleren het verwerken van voedselrestjes en overschotten. Dat doen we op verschillende manieren. Op sociale media delen we recepten, berichten en tips tegen voedselverspilling. We nemen deel aan de Klimaatweek, de Verspillingsvrije week en De Week van Ons Eten. Daarnaast geeft Watrestje tijdens diverse bijeenkomsten voorlichting en informatie over voedselverspilling. Voorkoming van voedselverspilling is goed voor de portemonnee en goed voor het klimaat. Minder voedselverspilling is minder CO2 uitstoot.
Tijdens het Duurzaamheidsfestijn kunt u bij de stand van Oosterhout Duurzaam mooie duurzame prijzen ophalen. U dient een aantal vragen te beantwoorden bij diverse stands. Bij onze stand kunt u kijken of u de vragen goed hebt beantwoord.
Na het draaien aan het Rad van Fortuin/Duurzaamheid kunt u zien bij welke stand u uw prijs kunt ophalen. U heeft altijd prijs!
Statiegeld Nederland komt met een mobiele wagen voor het inleveren van plastic flesjes en blikjes en een mobiele wagen voor het oprapen van zwerfafval.
De afdeling Stadsbeheer van de gemeente Oosterhout is aanwezig met een stand over afval. U kunt al u vragen stellen over afval scheiden. U kunt zich aanmelden voor project GFE en uw EcoDutch aanrechtmandje ophalen. Voor het VanAfvalTotMeerWaarde project Textiel kan er kleding worden ingeleverd.
Land van Ons is een landelijke burgercoöperatie die landbouwgrond koopt om biodiversiteit te herstellen. Met de steun van meer dan 28.000 leden hebben we al ruim 321 hectare grond aangekocht. Voor €30 per jaar kunt u lid worden en bijdragen aan het herstel van onze natuur.
www.landvanons.nl
Tweedehands kleding, helemaal hip en duurzaam. Daar doet GAiN graag aan mee met haar kledingwinkels. GAiN staat voor Global Aid Network. Door je kleding bij de GAiN kleding in te leveren en te kopen, ga je verspilling tegen, ben je goed voor het milieu én help je mensen in nood. Onze winkel wordt gerund door vrijwilligers en is te vinden in Arendshof 81 te Oosterhout, tel. 06 53215753.
De boerderij, gelegen in de Heilige Driehoek nabij Oosterhout, is al meer dan 40 jaar in handen van de familie Wismans. Tijdens de verbouwing in 2014-2015, besloten ze om zich te richten op het maken van kaas. Naast de traditionele Goudse kazen en kruidenkazen, creëerden ze de roodflora kaas 'Benedictus', die inmiddels veel prijzen heeft gewonnen, waaronder de Cum Laude Beste Kaas Award in 2020.
Gemeente Oosterhout, een trotse initiatiefnemer van de Duurzaam Oosterhout Week, nodigt je graag uit voor een ontmoeting tijdens het Duurzaamheidsfestijn. We maken graag kennis met je en horen graag wat voor jou een Duurzaam thuis betekent. Collega’s van de energietransitie, warmtetransitie, klimaat en circulariteit zijn aanwezig om al je vragen te beantwoorden.
De tuinklimaatcoaches zijn vrijwilligers die graag advies geven om uw tuin klimaatbestendig en natuurinclusief in te richten. Iedere bewoner in Oosterhout kan zich aanmelden voor een bezoek. Ook kunt u zich als aansluiten als vrijwilliger van deze nog startende/beginnende vrijwilligersgroep. Klik hier voor meer informatie.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden