Nieuws

Circulariteit thema Duurzaam Oosterhout Week 2023

12 september 2023

‘Hoe maak jij je cirkel rond?’ is de vraag, die van 7 t/m 14 oktober in Oosterhout beantwoord wordt. Dan vindt namelijk de Duurzaam Oosterhout Week plaats. Dit jaar staat de week in het teken van circulariteit en duurzaamheid. Iedereen kent de term recyclen wel, maar circulariteit gaat nóg een stapje verder. In een circulaire wereld zorgen we ervoor dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde behouden. Zo’n duurzame wereld vraagt om een nieuwe manier van denken én doen. En dat doen we samen in Oosterhout. 

Programma Duurzaam Oosterhout Week
7 t/m 14 oktober  

Leer in de expo circulair om afval te verminderen, hergebruiken en recyclen, fiets de recycle en ga circulair dineren en film kijken tegelijk. Neem een kijkje in het L.A.B.(Leuker, Anders, Beter), bezoek duurzame stands op de binnen- en buitenmarkt en ontdek de verborgen schatten van duurzaamheid tijdens ‘De keten op de kaart’! Het kan allemaal van 7 t/m 14 oktober.

Wethouder Willem-Jan van der Zanden: “Ik ben trots op het programma dat er is neergezet. Er zijn volop activiteiten voor verschillende leeftijden gericht op een duurzame toekomst voor Oosterhout. Zo leren we stap-voor-stap steeds meer over circulariteit en duurzaamheid.”

Het volledige programma vind je hier.

Tijd voor circulariteit
We winnen grondstoffen, produceren materialen en goederen, consumeren en aan het eind van de levensduur verdwijnen materialen weer uit ons economisch systeem, bijvoorbeeld als afval. In Nederland blijft slechts 25% van de materialen in gebruik. We verliezen dus nog steeds 75% van de grondstoffen die we toepassen. Dit leidt tot waardeverlies, belasting van ons leefmilieu via afval en emissies en het zorgt voor uitputting van eindige grondstoffen. We kunnen deze effecten tegengaan door een overgang te maken van een lineaire economie naar een circulaire economie. Door minder gebruik, langer gebruik, intensiever gebruik en het voorkomen van afvalstoffen. Tijdens de Duurzaam Oosterhout Week worden ondernemers, scholieren en inwoners geïnspireerd ook circulair te doen. Want door de cirkel rond te maken, krijgen we meer voor elkaar.  

Beeldmerk DOW

Delen

© Gemeente Oosterhout