Nieuws

Duurzaam Oosterhout Ondernemersevent 2020

Het Duurzaam Oosterhout Ondernemersevent werd dit jaar in verband met de corona-maatregelen volledig online uitgezonden. Trendwatchers Lieke en Richard Lamb gingen tijdens de uitzending in gesprek met ondernemers, de VNG en de gemeente. Ook waren er tijdens de uitzending beelden te zien van de uitreiking van de Groene Pluim aan Stichting Pim.

Platform duurzaam Oosterhout
De uitzending ging van start met vraaggesprekken met wethouder Marcel Willemsen en Piet Ackermans (opgaveleider duurzaamheid Oosterhout). Zij vertellen onder andere over de oprichting van het duurzaamheidsplatform met werkgroepen op het terrein van onder andere energiebesparing, mobiliteit, innovatie, verduurzaming van eigen vastgoed en de faciliterende rol van de gemeente. Daarbij wil de gemeente Oosterhout zelf ook het goede voorbeeld geven. ‘Practice what you preach’ aldus Marcel Willemsen. Denk aan een duurzaam gemeentehuis, duurzame ledverlichting bij alle voetbalverenigingen en waar mogelijk zonnepanelen op daken van instellingen en verenigingen.

Oosterhout.sdglokaal.nl
Sinds 25 september is de gemeente Oosterhout een Global Goals gemeente. Burgemeester Mark Buijs schuift hiervoor aan. “Ik zie de energietransitie in de praktijk met steeds meer zonnepanelen op bedrijfsdaken. Duurzame energie die ons bovendien minder afhankelijk maakt.” Hij geeft aan dat de doelen uit de SDG ons allemaal raken zeker in deze coronatijd. “Het helpt daarbij dat er in onze gemeente heel veel goede ondernemers zijn en de SDG-doelen breed worden gedragen in de gemeenteraad.”

Nul Afval Collectief
Daarna schuift Mitchell Droog aan (onderzoeker-change agent Avans) over circulariteit en het Nul Afval Collectief. Ondernemers werken al samen vertelt hij. Dat is belangrijk. Minstens zo belangrijk is om gewoon te beginnen en te doen. De ervaring leert dat elke ondernemer ideeën heeft om afval te beperken. En ook al oplossingen ziet. Er zijn al veel voorbeelden: verpakkingsmaterialen die worden teruggenomen, werken met statiegeld en actief de mogelijkheden voor hergebruik van reststoffen onderzoeken.

Uitreiking Groene Pluim aan Stichting PIM
Ook dit jaar werd de Groene Pluim uitgereikt aan een Oosterhouts bedrijf dat zich onderscheidt op het gebied van duurzaam ondernemen. De uitreiking vond dit jaar een dag eerder op locatie plaats. Winnaar is Stichting Pim uit Dorst. Lees er hier meer over.

Presentatie oosterhoutsdglokaal
Een van de hoogtepunten van het programma is de introductie van oosterhoutsdglokaal.nl. Hilde Mol (vertaalbureau Exito) en Aad Jörgens (kansenverkenner en ondernemer) vertellen enthousiast over dit nieuwe platform dat de global goals vertaalt naar lokale acties in Oosterhout. Het platform brengt projecten en initiatieven samen. Ondernemers die mee willen doen, kunnen een voucher aanvragen. De eerste voucher werd symbolisch door wethouder Marcel Willemsen aangeboden aan Martens, de Groene Pluim-winnaar van 2019.

Delen

© Gemeente Oosterhout