Nieuws

Een bloeiende lente plant je in de herfst

24 oktober 2023

Grijp je kans en doe mee aan de eindsprint voor het NK Tegelwippen! Oktober is de finalemaand van het NK Tegelwippen. In totaal zijn er sinds 21 maart al bijna 3,3 miljoen tegels gewipt in Nederland. De inwoners van de gemeente Oosterhout hebben hiervan 11161 tegels gewipt. In deze laatste maand is het extra belangrijk om de handen uit de mouwen te steken en massaal tegels te verruilen voor groen. Het beïnvloedt niet alleen de eindsprint en de daaropvolgende prijsuitreiking, maar het is ook een ideaal moment om te tuinieren. De herfst is namelijk het ‘vergeten plantseizoen’ oftewel hét moment om aan de slag te gaan in de tuin. Het NK Tegelwippen loopt nog tot en met 31 oktober.

Tegels eruit, groen erin
Het NK Tegelwippen moedigt inwoners en beleidsmakers aan om tegels te verruilen voor groen. Het maakt onze leefomgeving meer klimaatbestendig. Door de klimaatverandering zijn er meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte. Daarom is het belangrijk om de bodem meer als ‘spons’ te gebruiken. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater vrij de bodem in zakken, opgenomen worden door vegetatie, weer verdampen én het grondwater aanvullen.

Strijd om de eerste plek
In het NK Tegelwippen strijden dit jaar maar liefst 173 Nederlandse gemeenten met elkaar om de eerste plek in het klassement. De competitie duurt zeven maanden. Inwoners hebben tot en met 31 oktober de tijd om hun tegels aan te melden via nk-tegelwippen/meedoen/nl. Op 15 november worden de winnaars in drie klassementen (op basis van het aantal inwoners per gemeente) bekend gemaakt. De tegelstand is online te volgen op nk-tegelwippen.nl. In november rijdt de tegeltaxi nog één keer. Inwoners kunnen hun gewipte tegels gratis meegeven aan de tegeltaxi. Om mee te doen met het NK Tegelwippen moeten inwoners wel hun tegels voor 31 oktober aanmelden.

De herfst: het favoriete plantseizoen
Het najaar is het ideale moment om te planten. Tijdens deze maanden is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen planten voor de winter goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei direct beginnen. Met als vervolg een groene en bloeiende tuin. Tijdens de Duurzaam Oosterhout Markt zijn er gratis biologische bloembollenzakjes uitgedeeld. Ruim 200 huishoudens zijn blij gemaakt met een bloembollenzakje. In totaal zijn er 4.500 duizend biologische bloembollen uitgedeeld. Samen creëren we een bloeiende lente in Oosterhout. Oosterhout meer voor elkaar!

 

Delen

© Gemeente Oosterhout