Nieuws

Gemeente Oosterhout maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

Van milieu en biodiversiteit tot klimaat en circulariteit. Allemaal maatschappelijke thema’s die vragen om een oplossing. Oplossingen waar we nu aan moeten werken voor een betere wereld in de toekomst. Om die reden heeft wethouder Arnoud Kastelijns (foto) op 24 november 2022 in Den Haag het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) 2022-2025 ondertekend.

Met de ondertekening van dit Manifest werkt de gemeente concreet toe naar realisatie van de eigen maatschappelijke ambities en naar het verkleinen van de eigen voetafdruk. Gemeente Oosterhout maakt pas echt een verschil als heel de gemeente op alle niveaus betrokken is. Vandaar dat sinds dit jaar de ‘O’ van opdrachtgeven aan MVI is toegevoegd. Door telkens maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken op het gebied van opdrachtgeven en inkopen, beweegt het de partijen waar de gemeente mee samenwerkt meer duurzame en sociale diensten en producten te leveren en te ontwikkelen. Door bijvoorbeeld bewust mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Of door het gebruik van elektrische voertuigen. Door te kiezen voor duurzaam papier bij drukwerk. En door bij werving altijd oog te hebben voor diversiteit en inclusie. Duurzame en sociale maatregelen die de gemeente al doorvoert en nieuwe maatregelen waar de gemeente met dit nieuwe manifest in blijft ontwikkelen.

Startsein in Den Haag
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf met een symbolische druk op de knop op donderdag 24 november 2022 het officiële startsein voor het Manifest.
"Ik ben trots om vandaag het manifest officieel af te mogen trappen. Nederlandse overheden geven jaarlijks ruim 85 miljard euro uit aan producten, werken en diensten. Door hierbij altijd na te denken over de gemaakte keuzes, kunnen we echt het verschil maken. Zo gaan we bij het versterken van onze dijken en sluizen de komende jaren circulair te werk. Denk aan stenen, grondgebruik, hergebruik van materialen enzovoorts. En we gaan als Rijk voor onze tienduizenden ICT-werkplekken de markt uitdagen op het gebied van circulariteit, door vol in te zetten op gerecyclede materialen," aldus Vivianne Heijnen.

Sustainable Development Goals
Deelnemende partijen zijn alle ministeries, 5 provincies en ruim 40 gemeenten, alle waterschappen en een aantal andere organisaties. Zij committeren zich hiermee net als gemeente Oosterhout aan het toepassen van maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen. Op deze manier werken de Manifestpartijen aan maatschappelijke doelen op de volgende gebieden: Milieu en biodiversiteit, Klimaat, Circulair (inclusief biobased), Ketenverantwoordelijkheid (Internationale Sociale Voorwaarden), Diversiteit en Inclusie en Social Return. Deze thema’s zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals van de VN.

 

Delen

© Gemeente Oosterhout