Nieuws

Idee fruitbomen in de wijk Slotjes-West winnaar ‘Duurzaam Thuis’ ideeënwedstrijd

6 juni 2024

De Duurzaam Oosterhout Week creëren we samen. Alle inwoners van Oosterhout werden de afgelopen weken uitgedaagd om hun meest innovatieve, creatieve en inspirerende idee, om bij te dragen aan een Duurzaam Thuis in en rondom het huis, te delen via DoeMee. Het winnende idee, geselecteerd uit vijf inzendingen, is het plan om fruitbomen te planten in de wijk Slotjes-West. Met de meeste stemmen uit de gemeenschap, van de jury en de wethouders, is dit idee tot winnaar gekroond. ‘’Wij vinden het een prachtig initiatief dat niet alleen goed past bij het thema Duurzaam Thuis, maar dat ook zorgt voor een blijvende verbinding en verduurzaming van de wijk’’, aldus wethouder Guus Beenhakker.

Idee fruitbomen in de wijk Slotjes-West het winnende idee
Het idee is om verschillende fruitbomen te planten in de wijk Slotjes-West. Samen met de buurt willen de bewoners van Slotjes-West de bomen verzorgen, het fruit oogsten en verwerken tot bijvoorbeeld jam. Nienke, bedenker van het initiatief, ziet het helemaal voor zich. ‘’Deze bomen gaan voor verbinding zorgen. Deze bomen worden oud en blijven in de wijk. Mensen verhuizen misschien maar juist de bomen en de activiteit, die het plukken met zich meebrengt, blijven en zullen mensen verbinden. Of je nu al jaren in de wijk woont of er nieuw komt wonen, de fruitbomen in de wijk zijn van iedereen. Je mag ervan plukken en je kan dat ook samen doen. Zo wordt onze wijk nog meer een duurzaam thuis, een plek om graag te zijn!’’

De jury, bestaande uit deskundigen op het gebied van duurzaamheid en vertegenwoordigers van de gemeenschap, selecteerde het winnende idee op basis van originaliteit, haalbaarheid en hoe goed het idee past bij het thema ‘Duurzaam Thuis, een plek om te zijn’. Deelnemers aan de wedstrijd werden aangemoedigd om innovatieve en creatieve ideeën in te dienen die de duurzaamheid in en rondom het huis bevorderen. Het winnende idee ontvangt een budget van €3.000 om hun activiteit tot leven te brengen tijdens de Duurzaam Oosterhout Week 2024. De uitvoering van dit project wordt door de winnaar afgestemd met de gemeente Oosterhout en de organisatoren van de Duurzaam Oosterhout Week 2024. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden binnen het bestaande beleid.

Themalogo DOW 2024

Een voorbeeld voor andere wijken
Wethouder Willem-Jan van der Zanden geeft aan dat het idee een inspiratie is voor andere wijken, zo kan het mogelijk op meer plekken in Oosterhout gerealiseerd worden. ‘’Het winnende idee kunnen we misschien wel op veel meer plekken in Oosterhout realiseren. Het startsein wordt nu gegeven in Slotjes-West, maar het zou mooi zijn als we dit idee straks in veel meer wijken kunnen uitvoeren. Het is wel van belang dat de wijk zelf bereid is de bomen te onderhouden en te zorgen dat de bomen niet voor overlast gaan zorgen.’’

Tiende editie 
De Duurzaam Oosterhout Week wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd! Tijdens deze jaarlijks terugkerende week staat de gemeente Oosterhout in het teken van duurzaamheid. Dit jaar is ‘Duurzaam Thuis, een plek om te zijn’ het thema. Van 5 tot 12 oktober 2024 is heel Oosterhout en daarbuiten van harte welkom om deel te nemen aan de activiteiten tijdens deze week. De activiteiten zijn gericht op het verduurzamen van de eigen woning en tuin. Samen met verschillende organisaties, vrijwilligers en bedrijven organiseert de gemeente Oosterhout deze jaarlijks terugkerende week. Oosterhout streeft naar een duurzame toekomst. Tijdens deze week is het mogelijk de verbinding met elkaar op te zoeken en elkaar te inspireren. Oosterhout, meer voor elkaar!

 

 

Delen

© Gemeente Oosterhout