Nieuws

Maak Oosterhout peukenvrij op zaterdag 1 juli

Op zaterdag 1 juli 2023 kan iedereen meedoen met de grote opruimactie: samen maken we Oosterhout peukenvrij! Veel mensen ergeren zich aan sigarettenfilters die op de grond liggen en schadelijk zijn voor het milieu. Raap op 1 juli zoveel mogelijk peuken op en lever ze tussen 10.00 en 15.00 uur in op de Markt in Oosterhout. Voor elke 100 peuken maak je kans op een leuke prijs.

Actie in Oosterhout
Initiatiefnemer Jan Daamen vertelt: “Iedereen die op 1 juli in Oosterhout is kan meedoen. Ik hoop dat ook mensen in Dorst, Oosteind en Den Hout meedoen. Vaak hoef je alleen maar even naar buiten te gaan en te bukken en je hebt al een peuk te pakken. Zorg er wel voor dat je (latex) handschoenen draagt en een zakje, bekertje of flesje bij je hebt om de peuken in te bewaren. Je bepaalt zelf waar je raapt en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Als je klaar bent, lever je tussen 10.00 en 15.00 uur de peuken in bij onze kraam op de Markt. Op die plek laten we zien hoeveel peuken er in de loop van de dag zijn opgeraapt. Voor elke 100 peuken die je inlevert, maak je kans op een leuke attentie.” Heb je nog vragen? Mail ze naar oosterhoutpeukenvrij@gmail.com.

Plastic PeukMeuk
Veel mensen weten niet dat een sigarettenfilter van plastic is gemaakt. Na het roken blijven er duizenden gifstoffen achter. Dit is natuurlijk erg schadelijk voor het milieu. Elke dag belandt een vuilniswagen vol peuken in de natuur in Nederland.

 

Factsheet Peukenvrij

“Geen beginnen aan…”
Er zijn zoveel peuken dat de meeste zwerfafvalrapers ze laten liggen. Jan Daamen hierover: “De meeste rapers zeggen dat er geen beginnen aan is. Ik zeg dan altijd: het begin is zo gemaakt, je hoeft maar te bukken en de kans is groot dat je een peuk in de buurt ziet liggen. Het is meer dat er geen einde komt aan die peuken op straat!” Daamen hoopt dat de zwerfafvalrapers deze ene dag een uitzondering maken en alle sigarettenfilters oprapen die ze tegenkomen.

Landelijke actie
Op 1 juli gaan honderden mensen op tientallen plaatsen in heel Nederland peuken rapen. De actie wordt gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers, dat af wil van de vervuiling door plastic sigaretten. Campagneleider Karl Beerenfenger zegt: “Opruimacties alleen lossen het probleem niet op. We moeten het product zelf aanpakken. We willen af van de plastic sigarettenfilter. Deze filters zijn niet goed voor het milieu. Ook is wetenschappelijk bewezen dat de filters het roken van sigaretten niet minder schadelijk maken, in tegenstelling tot wat de tabaksindustrie ons wil doen geloven.”

Delen

© Gemeente Oosterhout