28 augustus 2023
Kleding in je kast, die een tweede leven verdient? Doe mee met de kettingkledingruil! Deze reizende kledingtas is in Oosterhout niet meer weg te denken. Het idee ontstond in Amsterdam tijdens de eerste lockdown in 2020. Nu is deze uitgegroeid tot ruim 750 kettingen verspreid over 12 landen. ‘In Oosterhout startte het met een dameslijn in september 2021, 27 deelnemers en 5 tassen. Binnen enkele maanden volgden de 44+ maten, herenkleding en kinderkettingen (kleine maten baby – 116 en 122-xs). Nu heeft de dameskledingketting 65 deelnemers,’ vertelt vrijwilliger Annika van de Lande uit Den Hout. Zij coördineert sinds 2022 de kettingruilactie voor dameskleding in Oosterhout samen met Renée Bos. Bij de kinderkettingen zijn momenteel vijf dames beheerder, bij de grote maten en heren een echtpaar. Samen overleggen ze in de desbetreffende appgroep bij vragen. Op zaterdag 14 oktober staat de ‘Kledingtas’ op de Duurzaam Oosterhout Markt als inspiratiebron voor duurzaamheid en circulariteit.
Kettingkledingruil
'Als moeder van drie kinderen viel mijn oog op een krantenadvertentie voor de Kledingtas,’ vertelt Annika. Haar motivatie om mee te doen aan de kettingkledingruilactie is meer het geven dan het krijgen. ‘Met drie kinderen heb je altijd wel kleding, die niet meer past. Gedurende het jaar kan ik telkens weer grotere maten toevoegen,’ vertelt Annika. Voor haarzelf startte ze met de damesketting. ‘De kleding, die ik daaruit haalde waren cadeautjes voor mij. Net iets anders dan ik zou uitkiezen in de winkel. En uiteraard voeg ik dan elke keer een paar kledingstukken van mezelf toe, die een nieuwe eigenaar krijgen. Het brengt de benodigde variatie in mijn garderobe.’
Hoe werkt het ?
Het idee is eenvoudig: met (kleding) gevulde grote tassen leggen een route af langs alle deelnemers, die in Oosterhout wonen. Krijg je de tas thuis? Dan heb je drie dagen om te bekijken wat je mooi vindt. Je stopt er iets nieuws in, dat je niet meer gebruikt. Blij met je aanwinst? Deel het in de bijbehorende WhatsApp-groep. ‘Naast kleding mogen ook accessoires, zoals riemen en hoeden en petten mee in de tas en schoenen ook. Uiteraard moet alles heel en compleet zijn en niet verwassen, verkleurd of beschadigd,’ legt Annika uit.
Extra’s
Naast de reguliere ketting is er nu ook een ‘spooktas,’ die precies de omgekeerde route aflegt. Deelnemers krijgen zo van andere deelnemers de kleding toegereikt. Nieuwe deelnemers worden maandelijks toegevoegd aan de route. Om de twee weken ontvangen zij een met kleding gevulde tas. Annika: ‘Als extraatje zijn er nu ook tijdelijke thematassen, zoals een carnavalstas (nov-feb) en een kersttas (okt-jan) voor feestelijke kleding én foute kersttruien. Kleding, die je een ander gunt, maar zelf niet meer draagt.’
Promotie
‘We verspreiden flyers in mini-biebs en op scholen in Oosterhout voor het vergroten van de naamsbekendheid en trekken van nieuwe deelnemers,’ aldus Annika. Verdere promotie gaat via sociale media. De Kledingtas doet nu ook mee aan de Duurzaam Oosterhout Markt op 14 oktober. ‘Daar tonen we de laatste route, zodat aanwezigen zich kunnen oriënteren. Het kost niets, maar je helpt een ander er enorm mee vooruit. Doe ook mee!’ besluit Annika.
Aanmelden?
Ga naar clothingloop.org.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout