Nieuws

NK Tegelwippen 2024 van start in gemeente Oosterhout

21 maart 2024

De lente is begonnen! De ideale tijd van het jaar om buiten aan de slag te gaan en tegels in te ruilen voor groen. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 strijdt de gemeente Oosterhout tegen ruim 175 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en biodiversiteit te bevorderen. Wethouder Guus Beenhakker roept alle inwoners, bedrijven, organisaties en scholen op om mee te wippen. Een groener Oosterhout begint in je eigen tuin of op je eigen terrein. Samen krijgen we meer voor elkaar in Oosterhout!”

Vaart maken met de groene transitie in Nederland
Klimaatverandering zorgde vorig jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in De Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nog nooit zo heet was. Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI van 9 oktober 2023 worden de zomers in de toekomst droger en de winters natter. Het vervangen van tegels door groen draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast, biedt verkoeling tijdens hittegolven en bevordert biodiversiteit. Wethouder Guus Beenhakker geeft aan dat we de klimaatscenario’s van het KNMI serieus moeten nemen en elkaar nodig hebben om Oosterhout te vergroenen. “We proberen onder andere onze inwoners zo goed mogelijk te helpen met bijvoorbeeld de gratis tegeltaxi, tuinklimaatcoaches en subsidie klimaatvriendelijke tuin en daken.”

Draag letterlijk een steentje bij
Vanaf 21 maart 2024 kunnen gewipte tegels weer doorgegeven worden via de nationale tegelteller van het NK Tegelwippen. Zo maken we samen Oosterhout een stukje groener! Ga voor meer informatie naar www.oosterhout.nl en www.nk-tegelwippen.nl

 

Wint Oosterhout de Gouden Schep of de Gouden Tegel?
Bij een wedstrijd horen ook prijzen. Al is wippen natuurlijk belangrijker dan winnen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen), wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels ontvangt de Gouden Tegel. Inwoners maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten door hun (gevel)tuin te transformeren.

Help inwoners in de toekomst hun gewipte tegels in te ruilen voor passend groen
Gemeente Oosterhout is in samenwerking met Orbis opzoek naar enthousiaste vrijwilligers die tuinklimaatcoaches willen worden en zich graag inzetten voor een groene leefomgeving. Op 25 maart van 19.00 tot 20.00 uur vindt de eerste opleidingsavond plaats in Theater de Bussel. Tijdens deze avond zal een ervaren tuinklimaatcoach de training verzorgen. Kom vrijblijvend naar de opleidingsavond en ontdek of je een tuinklimaatcoach wilt worden. Aanmelden kan via de link.

Maak gebruik van de tegeltaxi
Vanaf april zal de tegeltaxi elke vierde vrijdag van de maand weer gaan rijden. Dit jaar is de service van de tegeltaxi uitgebreid. Naast tegels is het nu ook mogelijk om zand, dat vrijkomt bij het verwijderen van tegels, te laten ophalen door de tegeltaxi. Het zand kan alleen worden opgehaald in combinatie met tegels. Vanaf 1 april zal het inschrijfformulier voor de tegeltaxi weer beschikbaar zijn. Dit formulier is te vinden op de gemeentepagina, waar ook de voorwaarden en regels van de tegeltaxi te vinden zijn.

 

Delen

© Gemeente Oosterhout