Nieuws

Stichting Oosterhout SDG Lokaal voor 17 duurzame doelen opgericht

Op Valentijnsdag 14 februari 2022 is de Stichting Oosterhout SDG Lokaal opgericht. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Theater de Bussel. Hier presenteerde de nieuwe stichting haar plannen. Eerder was de gemeente Oosterhout kartrekker van het Sustainable Development Goals (SDG) platform. Door de Verenigde Naties werden 17 duurzame werelddoelen benoemd in een agenda voor 2015 tot 2030.

Van de gemeente naar de gemeenschap
De 17 SDG’s moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. De duurzame doelen raken dus niet alleen de gemeentelijke taken maar alle activiteiten van inwoners, organisaties en bedrijven in de gemeente Oosterhout. Daarom draagt de gemeente het stokje over aan de stichting Oosterhout SDG Lokaal. Voor een bredere aanpak vanuit de hele gemeenschap.

Van duurzame doelen naar lokale acties
Burgemeester Mark Buijs was aanwezig bij de bijeenkomst en complimenteerde het nieuwe bestuur voor hun inspanningen om de stichting op te richten. “Ik ben heel blij dat er een overdracht is naar een stichting die gedragen wordt door de gemeenschap. Nu is het tijd om van de duurzame doelen te komen tot lokale acties. Om handen en voeten te geven aan de doelen en mensen te verbinden die een betere wereld willen voor de toekomst van onze stad en dorpen in 2030.”

Alle doelen halen en een ondernemers een podium bieden
Voorzitter van de stichting Nicolette Loonen vertelt over de missie van de stichting: “We gaan er samen de schouders onder zetten om in 2030 alle 17 global goals in Oosterhout te bereiken. Onze bestuursleden hebben een enorme betrokkenheid bij doelen. Een voorbeeld daarvan is jongeren financieel zelfredzaam maken en deelname aan de arbeidsmarkt. Daarom willen we ook verbinding maken met het onderwijs en andere partners. Elkaar helpen en kennis delen met workshops. Nulmetingen en ontwikkelprogramma’s aanbieden. En een podium bieden aan ondernemers om te laten zien hoe zij aan de slag zijn met de SDG’s. Want alleen samen halen we de doelen.” 

SDG impact makers gezocht
Het bestuur van de Stichting Oosterhout SDG Lokaal bestaat vooral uit ondernemers en maatschappelijke organisaties. Maar voor elk duurzaam doel willen zij twee SDG impact makers werven die zich voor dat doel gaan inzetten. Er zijn 17 duurzame doelen, dus er zijn heel veel vrijwillige enthousiastelingen nodig. Voorbeelden van duurzame doelen zijn een einde aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. 

Meer informatie en aanmelden
Op 21 april wordt de lancering van de stichting groots gevierd met een feestelijke bijeenkomst. Inwoners of ondernemers die zich hiervoor willen aanmelden óf nu al in actie willen komen voor de stichting Oosterhout SDG Lokaal kunnen zich aanmelden via info@oosterhoutsdglokaal.nl Wie eerst meer wil lezen over de 17 duurzame doelen kan terecht op de website www.oosterhoutsdglokaal.nl

Delen

© Gemeente Oosterhout