Nieuws

’t Vosje carwash winnaar van de Groene Pluim

Tijdens de Duurzaam Oosterhout Week, staat duurzaam ondernemen ook volop in de belangstelling. Het Duurzaam Oosterhout Ondernemersevent op 5 oktober had als thema: Geld verdienen met duurzaamheid? Niet voor niets met een vraagteken omdat ondernemers duurzaamheid vaak veel breder zien dan alleen een instrument om geld mee te verdienen. Finale van het event was de uitreiking van de Groene Pluim. Een prestigieuze prijs voor een bedrijf dat zich onderscheidt met een duurzame bedrijfsvoering. ’t Vosje Carwash is de winnaar.

Geld verdienen met duurzaamheid
Meerdere sprekers gingen in op geld verdienen aan duurzaamheid. Jaap Willem Eijkenduijn vertelt namens de Energieke Regio hoe bedrijven dankzij zonnepanelen op bedrijfsdaken niet alleen hun eigen energie opwekken, maar daarmee ook daadwerkelijk geld verdienen. Hij toont aan dat er veel mogelijk is. Overigens kan voor een drietal bedrijven al vandaag met een duurzamere bedrijfsvoering worden gestart. Zij winnen een gratis energiecheck gesponsord door de Rabobank. Nicolette Loonen die zich inzet voor het verduurzamen van organisaties, laat een andere kant zien. “De balans is zoek”, vertelt ze. “Verandering is nodig en iedereen moet zijn steentje bijdragen. Het spreekt voor zich dat daarin voor ondernemers een belangrijke rol is weggelegd. Dus kom in beweging.”

Een duurzame Bussel
Het ondernemersevent is als altijd in De Bussel. Charlotte Louwers is er directeur en geeft een presentatie over hoe De Bussel een voorbeeldfunctie wil vervullen. “We schenken duurzame koffie, we kiezen voor duurzame bedrijfskleding en er is veel aandacht voor het scheiden van afval. Maar dat afval scheiden kan beter, zeker als er meer wordt samengewerkt in de binnenstad van Oosterhout”, is een oproep die ze doet. Theater is een plek voor inspiratie. Maar ook een plek waar veel energie nodig is voor bijvoorbeeld licht. “Daarom wil De Bussel alle licht stap voor stap vervangen door led. Het is duurder en ingewikkelder, maar duurzamer.”

SDG lokaal
Dat werken aan een duurzame en betere wereld, lokaal begint, dat laat SDG Lokaal zien. Aad Jörgens, een van de oprichters van dit Oosterhoutse initiatief, vertelt dat wereldwijde doelen lokaal beginnen. Hij roept Oosterhoutse ondernemers op om samen met die doelen aan de slag te gaan. “Zoek doelen die bij je bedrijf en je business passen. En zoek de verbinding met elkaar via www.oosterhoutsdglokaal.nl.

Zo zorgen we dat Oosterhout uit gaat blinken in duurzaamheid en zelfs een voorbeeldfunctie vervult.”

’t Vosje Carwash wint Groene Pluim
Over voorbeeldfuncties gesproken. De Groene Pluim is een prijs voor ondernemers die zich onderscheiden met duurzame bedrijfsvoering. De afgelopen jaren is de prijs uitgegroeid tot een landelijk netwerk van prijswinnaars en ambassadeurs voor groen en duurzaam ondernemen. In Nederland is de Groene Pluim al 32 keer uitgereikt, waarvan maar liefst 4 keer in Oosterhout. Winnaars van vorige edities waren Rodenburg Biopolymers, Martens en Stichting Pim. Dit jaar is de eer weggelegd voor een nieuwkomer in Oosterhout: ’t Vosje Carwash. Dit familiebedrijf kiest op alle fronten voor duurzaam en maatschappelijk ondernemen. Zonnepanelen voorzien in de eigen energie, water wordt optimaal gerecycled en er worden (biologische) wasmiddelen gebruikt die het predicaat duurzaam hebben. Maar ’t Vosje gaat verder. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen binnen er kansen. Kortom: De Groene Pluim, uitgereikt door Groene Pluim voorzitter Peter van den Eijnden, is meer dan verdiend.

Delen

© Gemeente Oosterhout