Op weg naar een aardgasvrije wijk

Door Robert Luttikholt


Vorig jaar zag ik op duurzaamoosterhout.nl een oproep staan van de gemeente die op zoek is naar een enthousiaste wijk, straat of dorp. Om vanaf het najaar 2021 als eerste stappen te zetten op weg naar aardgasvrij wonen. Omdat ik in onze straat al de nodige duurzame aanpassingen zag, kreeg ik het idee dat onze straat een interessante optie voor de gemeente zou kunnen zijn. Ik besloot daarop om onze straat hiervoor in te schrijven.

Buurtgenoten informeren
Om in te kunnen schrijven werd ik doorverwezen naar de website doemee.oosterhout.nl. Op dit ideeënplatform van de gemeente Oosterhout staan allerlei projecten waar je als inwoner ideeën voor je wijk kunt aanmelden of waar je kunt deelnemen aan een project. Ook staat onder het project ‘Duurzame Warmte’ het plan van de gemeente naar een aardgasvrij Oosterhout precies omschreven. En er staat ook nog informatie over hoe jezelf in de toekomst van het gas af kunt en wat je daarvoor nu al kunt doen.

Met deze informatie ben ik vervolgens mijn buurtgenoten gaan informeren. Ik heb de vraag gesteld of men ervoor voelde om mee te doen of op zijn minst om zich te laten informeren over de mogelijkheden. Al snel bleek dat er genoeg animo was om verder mee te gaan.

Hoe nu verder
De eerste stap was nu gezet, maar hoe gaat het verder? Wat is er mogelijk? Kan ik gaan verbouwen, of moet we wachten tot de gemeente duidelijk maakt hoe zij onze buurt willen gaan verwarmen? Hebben we een keuze of wordt er ons iets opgelegd waaraan we ons hebben te conformeren? Veel vragen dus.

Duurzaamheidsgesprek en Buurkracht
Tijdens de Duurzaam Oosterhout Week van 2 tot 10 oktober 2021 was er veel aandacht voor het duurzaam verwarmen van onze huizen en gebouwen. Met op vrijdag 8 oktober in de Bussel ‘het duurzame gesprek’. Samen met een aantal van mijn buren zijn wij naar De Bussel gegaan om hieraan deel te nemen. Het was een inspirerend en informatief gesprek.

Tijdens het duurzaamheidsgesprek maakten we ook kennis met Buurkracht.
Deze maatschappelijke onderneming heeft als doel om mensen in buurten met elkaar te verbinden en ze te ondersteunen bij het verbeteren van de buurt. Dit heeft geleid tot een kennismakingsgesprek tussen Buurkracht en de bewoners van het Nonnenveld. Ook tijdens deze kennismaking kwamen er veel vragen zoals: Is onze wijk wel geschikt? Wat zijn de kosten? Wanneer wordt het interessant? Wat doet de gemeente? Wat moeten wij zelf doen?

Tweede gesprek met de gemeente
Inmiddels zitten we nu in een verkenningsfase in hoe wij als wijk van het gas af kunnen. Een van de acties is een informatieavond met de gemeente. Recent vond die plaats. Hier werd heel duidelijk verteld wat je als inwoner van de gemeente kunt verwachten.

Onze conclusies
De conclusie die wij trokken is dat verduurzamen van je huis iets is waar je zelf mee aan de slag moet. En dat dit ook geld kost. Maar door middel van gezamenlijk inkopen van bijvoorbeeld warmtepompen of het gezamenlijk isoleren kan je besparen. En natuurlijk zorgt elke maatregel voor een besparing. Hoe dit voor de mensen in onze wijk uitpakt is ongewis. Iedereen zal eigen keuzes maken. Maar wat wel zeker is, is dat de reis naar een leven zonder aardgas in het Nonnenveld al wel is begonnen.

Delen

Meer verhalen vol energie

IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING

In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.

OOSTERHOUTSE BEDRIJVEN
DOEN HET NATUURLIJK

Bedrijven en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je met jouw bedrijf verduurzamen? Lees dan het verhaal van Remco van Dessel.

HOE DUURZAAM ZIJN WE AL IN OOSTERHOUT

Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.

© Gemeente Oosterhout