Je huis en je tuin duurzamer maken. Dat levert je veel op. Door je huis beter te isoleren neemt je wooncomfort toe. En omdat je verwarming minder hard hoeft te werken, bespaar je ook nog eens flink op je energiekosten. Dat geldt natuurlijk ook voor zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op en ook dat scheelt op je energierekening en je huis wordt meer waard. En natuurlijk help je zo mee aan een beter klimaat. Je huis duurzamer maken en je tuin klimaatbestendig, dat levert je dus veel op. Voor diverse maatregelen zijn er subsidies. Hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening. Eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen onder de €60.000 betalen 0% rente. Eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen boven de €60.000 betalen een rente vanaf 4,1% afhankelijk van de looptijd en lening. Inwoners kunnen direct op de website van het Warmtefonds een lening aanvragen.
De gemeente Oosterhout werkt hard aan een groenere en koelere stad. En jij kunt daaraan bijdragen met een groene tuin, een groen dak of aanschaf van een regenton of andere waterbergende maatregelen. Meer weten? Ga naar Subsidie klimaatvriendelijke tuinen Oosterhout.
Sinds 1 januari 2023 geldt het btw-nultarief voor zonnepanelen. Tot en met vorig jaar betaalden particulieren 21 procent btw over hun zonnepanelen. Vanaf nu doet de leverancier dit voor je. Dat scheelt een hoop administratie. Dit btw-nultarief geldt enkel voor zonnepanelen op woningen of bijgebouwen van woningen, zoals een schuur. Een garage, serre, aan- of uitbouw, vakantiewoning, postcoderoosproject en appartementencomplex met een VvE vallen onder dit nultarief. Ook panden met een woon- en werkfunctie kunnen hier gebruik van maken.
Plannen in het isoleren van je huis? Dan is er goed nieuws. Want vanaf 2 april 2022 krijg je ook subsidie voor één isolatiemaatregel. In dat geval is het subsidiebedrag per vierkante meter de helft van dat voor twee maatregelen.
Om subsidie te krijgen voor één maatregel moet de isolatiemaatregel op of na 2 april door een bedrijf zijn aangebracht.
Met een groene of duurzame hypotheek word je met een korting op de hypotheekrente beloond voor het nemen van duurzame maatregelen. Een groene hypotheek is bij nieuwbouw en bij bestaande woningen mogelijk. Heb je plannen om te verduurzamen? Neem dan contact op met je bank. Ook op milieucentraal.nl vind je over dit onderwerp meer informatie.
Je huis isoleren, een warmtepomp of zonnepanelen. Als je hiermee aan de slag wilt, is het handig om te weten of er subsidies en leningen beschikbaar zijn. Milieucentraal zet alle mogelijkheden op een rijtje.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout