Duurzaam Oosterhout Week

Duurzaam Oosterhout Markt
  Zaterdag 15 oktober van 10:00 tot 16:00 uur  

De Duurzaam Oosterhout Markt is het informatieve slot van de Duurzaam Oosterhout  Week. De markt wordt gehouden in de Bussel en het naastgelegen Basiliekplein. De markt is dus binnen én buiten. Besparen op energie, je huis duurzamer maken of gewoon leuke bedrijven en mensen ontmoeten die net als jij willen gaan voor een duurzame toekomst? Je vindt het allemaal.

Deelnemers aan de buitenmarkt

Sophia's Tuin

Sophia’s Tuin is een tuinderij en winkel voor verse groenten en fruit. Sophia’s Tuin is als het ware een oase, waar ruimte en tijd is om te groeien. De gezonde bodem staat centraal, zodat er voeding groeit in plaats van eten. Het draait om verbinding, tussen bodem en voeding, bedrijf en omgeving, klant en boer. Sophia’s Tuin is op de DOW Markt aanwezig met de lekkerste groenten en fruit. 

Kloosterwinkel
de Blauwe Kamer

In de kloosterwinkel vind je zo veel mogelijk producten die door de zusters zelf, of in opdracht van de zusters zijn gemaakt, zoals de wijnen uit de eigen wijngaard. Ook vind je hier streekproducten en producten van de eigen kloosterorde, de Norbertijnen uit Nederland en België. Op de DOW Markt is de kloosterwinkel aanwezig met een speciale selectie van hun producten!

Ruilhandel Oosterhout

Ruilhandel Oosterhout is een LETS-kring. LETS staat voor ‘’Local Exchange Trading System’’. In het Nederlands betekent dit Lokaal Ruilhandel Systeem. In de praktijk is dit een groep die diensten en goederen voor eigen doeleinden met elkaar ruilt. Geld komt er niet aan te pas! Heb jij iets te ruilen? Kom dan vooral langs tijdens de DOW Markt!

Zwerfafval, oppakken of aanpakken?

Rommel op straat, een grote ergernis van veel mensen. Zie je het ook? Heb jij ook zo’n “aha-erlebnis” gehad, waarna je besloot het zwerfafval te gaan oprapen? Of is dat toch een stap te ver? Nee? Dan merkte je misschien ook dat het oppakken er niet voor zorgt dat er minder zwerfafval is. Van oppakken naar aanpakken. Hierover vertelt Jan op de buitenmarkt. Voor kinderen staat er een heuse walvis waarop ze gevonden plastic kunnen prikken.

MEK & IVN

Stichting Milieu Educatie en Kinderboerderij heeft een kinderboerderij en een natuur- en milieu-educatief centrum weten te combineren tot één geheel. Samen met IVN Natuureducatie vertelt het MEK tijdens de DOW Markt meer over wat zij doen om de natuur te behouden.

 

Stichting Voedseltuin Oosterhout

Bij Stichting Voedseltuin Oosterhout worden verse groenten gekweekt voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. De groenten worden gekweekt voor mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de DOW Markt geeft de Voedseltuin een kijkje in hun ‘keuken’! 

VER (Vereniging Elektrische Rijders)

Hoewel de interesse toeneemt en elektrisch rijden voor velen niet meer heel nieuw is, zijn er nog veel vragen. De VER is je vraagbaak! Ook kun je hier een proefrit regelen. Kom langs en we vertellen je hoe het werkt.

Gkazas olijfolie

De familie Gkazas verkoopt heerlijke extra vierge olijfolie. Hun verhaal begint op Kreta, onder de bomen van een olijfgaard. Uit liefde voor het product oogsten zij hun product op een bijzondere, maar de meest authentieke, pure en natuurlijke wijze: met hun eigen handen! Ben jij gek op olijfolie? Dan is een bezoek aan de DOW Markt het zeker waard.

Mooi met GAIN

Mooi met GAIN is een vintage kledingwinkel voor dames, heren en kinderen. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar mensen in nood, waar ook ter wereld! Kom tijdens de DOW Markt lekker duurzaam shoppen.

Hoveniersbedrijf Jan van den Heijkant

Tegels uit je tuin en groen erin. Maar hoe pak je dat aan? Hoveniersbedrijf Jan van den Heijkant weet er alles van.

Gezonde snack

Het Hanze College verzorgd met de leerlingen ‘Horeca, bakkerij en recreatie’ (HBR) een gezonde snack. Deze snack is gemaakt van groenten en/of fruit die vanwege schoonheidsfoutjes de winkel niet halen. De leerlingen gaan als ware ‘snackmasters’ aan de slag met brainstormen, uitproberen en proeven om u een heerlijk en duurzame snack te presenteren. 

Sjanzé

Sjanzé Tweedehandskleding geeft je mooie kleding een tweede kans! Dat is veel beter voor het milieu dan nieuwe kleding kopen. Steeds meer mensen beseffen dat en gaan voor eigentijdse en stijlvolle tweedehands kleding. Kom je een kijkje nemen?

 

Hergebruik Oosterhout

Hergebruik Oosterhout probeert met het inzamelen en verwerken van welvaartsresten een bijdrage te leveren aan het behoud van het milieu. Kom tijdens de DOW Markt een kijkje nemen bij de producten van Hergebruik Oosterhout. Wie weet zit er een pareltje tussen?

Wilder Land

Wilder Land is ervan overtuigd dat we naar een economie toe moeten waar “herstel” centraal staat, om de aarde niet verder uit te putten.Tijdens hun zoektocht naar nieuwe manieren om de biodiversiteit te stimuleren, ontdekten zij de veelzijdige kansen van thee. Kom langs op de DOW Markt en ervaar het zelf!

Terre des Hommes

Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitings-situaties en zorgt ervoor dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Dat doen we samen met familie, omgeving en andere organisaties.

Iron Roots

Iron Roots maakt sportkleding van stoffen die geen plastic bevatten. Bij het produceren van de kleding besparen ze ook nog eens CO₂-uitstoot. Soms gaat het om wel meer dan 60% minder CO₂-uitstoot in vergelijking met polyesterkleding. Ben jij gek op sport? Kom dan je nieuwe sportouftit shoppen tijdens de DOW Markt!

Miek maakt het

Annemieke van Dranen is enorm creatief met textiel. Met haar bedrijf Miekmaakthet.nl ontwerpt ze textiel op maat. Ze ontwerpt van alles, van rolstoelkleding tot verzwaringsdekens.
En van feestkleding tot troostdekens. Breng een bezoek aan haar kraam tijdens de DOW Markt en ontdek zelf haar creaties!

IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Samen met het MEK is IVN aanwezig op de DOW Markt om alles te vertellen over de natuur. Kom je ook?

Werkgroep Oosterhout Duurzaam

Bij onze kraam kunt u uw kenns betreffende duurzaamheid testen en dan ontvangt u een biologisch gekweekte plant of –bloembollen.

Ook delen wij gratis handzeepjes uit van het merk Seepje die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten.

Wijkmakelaars gemeente Oosterhout

De Wijkmakelaar van gemeente Oosterhout maken graag kennis met je tijdens de DOW Markt! Ze vertellen je wat ze voor de inwoners van Oosterhout kunnen betekenen en hoe ze inwoners met de gemeente verbinden. Ook vertellen ze meer over Oosterhout Bloeit, een prachtig project dat initiatieven stimuleert om onze stad groener en mooier te maken. Iedere wijk in Oosterhout heeft een eigen wijkmakelaar. Kom je langs om ze te ontmoeten?

Prijsvraag en interessepeiling elektrische deelauto’s

Gemeente Oosterhout en OnzeAuto onderzoeken samen de belangstelling om elektrische auto’s te delen met bewoners en organisaties met een interessepeiling. Hoe meer mensen de peiling invullen, hoe groter de kans is dat er deelauto’s kunnen worden geplaatst. Kom alles te weten over OnzeAuto op de markt en vul alvast hier de interessepeiling in.

Moringa's Finest

In een kas van circa 3.000 M2 in Oosteind worden diverse tropische groenten en kruiden geteeld die bekend staan om hun geneeskrachtige werking en bovendien veilig te gebruiken zijn. Alles wordt er op biologische wijze geteeld in een kas die bovendien zonder verwarming draait.

Harnam Design

Pauline Hoefnagels is het gezicht achter Harnam Design. Pauline maakt van oude stoffen, nieuwe producten. Zo maakt ze van oude lappen stof een nieuw plaid, maakt ze van een oud babydekentje een nieuwe kindertas en maakt ze van oude kleding een prachtige slinger vol met vrolijke vlaggen. Maar ook maakt ze van de kleding van een overleden dierbare een prachtig aandenken zoals een kussen. Haar ‘nieuwe’ producten zorgen weer voor nieuwe herinneringen, die de oude vast en zeker aanvullen. Voor ieder ‘oud’ lapje stof is wel iets te verzinnen. Pauline recyclet en gaat verspilling tegen, een grote drijfveer achter haar creaties.

Deelnemers aan de binnenmarkt

GeertsFinanciële dienstverleners

Welke mogelijkheden heb je om het verduurzamen van je woning te financieren? De adviseurs van Geerts vertellen je hier graag meer over!

Isolatietechniek Brabant

Isolatietechniek Brabant isoleert spouwmuren, daken en vloeren. Laat je informeren door de experts op de DOW Markt!

Pebble Green Systems 

Pebble Greens geeft je deskundig advies op maat over het zelf opwekken van duurzame energie. 

Oosterhout Nieuwe Energie

Oosterhout Nieuwe Energie steekt al hun energie in het verduurzamen van jouw woning. De energiecoaches geven onafhankelijk advies en informeren je graag.

Rabobank Amerstreek

De adviseurs van Rabobank Breda Amerstreek vertellen je graag over de mogelijkheden voor verduurzamen.

Enexis

Enexis transporteert elektriciteit en gas naar huizen en bedrijven. Wil je hier meer over weten? Kom dan langs op de DOW Markt!

De Duurzaam Oosterhout Week wordt georganiseerd door: