Nieuws

Vrouw in tuin aan het werk

Word een Tuinklimaatcoach en help anderen met hun tuin vergroenen

12 maart 2024

Gemeente Oosterhout is in samenwerking met Orbis opzoek naar enthousiaste vrijwilligers die tuinklimaatcoaches willen worden en zich graag inzetten voor een groene leefomgeving. Op 25 maart van 19.00 tot 20.00 uur vindt de eerste opleidingsavond plaats in Theater de Bussel. Tijdens deze avond zal een ervaren tuinklimaatcoach de training verzorgen. Kom vrijblijvend naar de opleidingsavond en ontdek of je een tuinklimaatcoach wilt worden.

Aankondiging Oosterhout Open Dag Milieustraat

10 maart open dag milieustraat en gemeentewerf

26 februari 2024

Van 4 t/m 10 maart is het de Week van de Afvalhelden. De medewerkers van de milieustraat en de gemeentewerf zijn trots op hun werk en willen dit graag delen. Daarom openen ze op zondag 10 maart de deuren van de milieustraat en de gemeentewerf. Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Bezoekers zijn op 10 maart van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

Oosterhout schoon beeldmerk

18 t/m 24 maart Oosterhout Schoon Week .Ook meedoen? Meld je dan nu aan!

21 februari 2024

18 t/m 24 maart staat Oosterhout in het teken van Oosterhout Schoon. Tijdens de Oosterhout Schoon Week gaan gemeente, bedrijven, scholen, vrijwilligers en buurtgroepen samen de straat op om hun buurt schoon te maken. Iedereen die dit jaar ook mee wil doen, kan zich weer aanmelden. Aanmelden voor de Oosterhout Schoon Week kan door vóór 10 maart 2023 een opschoonproject aan te melden op het participatieplatform doemee.oosterhout.nl.

Header Golden Girls

Luister nu seizoen 2 van de Podcastserie ‘Golden Girls van Oosterhout, Simone en Lotte komen je helpen’ 

30 januari 2024

Vanaf vandaag is seizoen twee van de podcastserie “Golden Girls van Oosterhout, Simone en Lotte komen je helpen” te luisteren op spotify. Ook in dit seizoen beleven de meiden weer verschillende avonturen. Van een ritje op de vuilniswagen tot aan tochtstrips plakken bij inwoners. Komende vier weken komt er iedere dinsdag om 12.00 uur een nieuwe aflevering online. Luister jij mee of het ze lukt? De tijd tikt!  

Eindsprint NK Tegelwippen in Oosterhout: tegels eruit, groen erin

24 oktober 2023

Grijp je kans en doe mee aan de eindsprint voor het NK Tegelwippen! Oktober is de finalemaand van het NK Tegelwippen. In totaal zijn er sinds 21 maart al bijna 3,3 miljoen tegels gewipt in Nederland. De inwoners van de gemeente Oosterhout hebben hiervan 11161 tegels gewipt. In deze laatste maand is het extra belangrijk om de handen uit de mouwen te steken en massaal tegels te verruilen voor groen. Het NK Tegelwippen loopt nog tot en met 31 oktober.

Portret Tim Jagtenberg

Van afval tot waarde: het circulaire verhaal van de gemeentewerf Oosterhout

12 oktober 2023

In een wereld waar afval voor velen ophoudt zodra het aan straat wordt gezet, begint het voor de gemeentewerf. Tim Jagtenberg, teamleider stadsbeheer bij de gemeente Oosterhout, legt uit dat de milieustraat in de vroege jaren ’90 is ontstaan, toen de traditionele aanpak van afvalverwijdering begon te veranderen. De opkomst van afvalverbrandingscentrales was een belangrijke stap, maar zelfs dat had zijn nadelen. In plaats van alles in de grond te begraven of verbranden, begonnen mensen in het begin van deze eeuw na te denken over het hergebruik van grondstoffen. 

Opening Ketenroute

Wethouder Guus Beenhakker opent interactieve Ketenroute

10 oktober 2023

Op maandag 9 oktober 2023 heeft wethouder Guus Beenhakker met veel enthousiasme de Ketenroute in de gemeente Oosterhout geopend. De route, die tot 2 december 2023 te spelen is, nodigt inwoners en bezoekers uit om de gemeente Oosterhout te verkennen aan de hand van circulariteit.

Deelnemen aan de Ketenroute is gratis en simpel. Op verschillende plekken in de gemeente Oosterhout staan borden waar de QR-code direct te scannen is. Of start het spel direct. 

Martin Leemans

Duurzaam ontwikkelen in een maatschappij, waarin we steeds meer gebruiken

27 september 2023

“We nemen veel, we lozen veel en we doen dat met veel,” aldus duurzaamheidsexpert Martin Leemans. "Dat kan onze planeet niet aan en daardoor ontstaan er wereldwijde problemen, zoals de opwarming, natuurrampen en tekorten aan energie, water, voedsel en grondstoffen. Zelfs de biodiversiteit wordt bedreigd." Volgens Leemans is er dringend behoefte aan een ander denkkader en gedrag, minder gericht op consumeren en meer op leven in balans met de natuur. Investeren dus in duurzamer leven.

25 september: Zwerfafval Café

20 september 2023

Op maandag 25 september organiseert de gemeente Oosterhout het eerste Oosterhoutse Zwerfafval Café. Wethouder Willem-Jan van der Zanden: “Tijdens deze avond gaan we met elkaar het gesprek aan over (zwerf)afval. Er speelt op dit moment veel als het gaat om afval. Het is goed om daar eens samen bij stil te staan en om het daar samen over te hebben. Met inwoners bijvoorbeeld, maar ook met de gemeenteraad, met bedrijven en met evenementenorganisatoren. Want alleen samen houden we Oosterhout schoon”.

DOW aankondiging

Circulariteit thema Duurzaam Oosterhout Week 2023

12 september 2023

‘Hoe maak jij je cirkel rond?’ is de vraag, die van 7 t/m 14 oktober in Oosterhout beantwoord wordt. Dan vindt namelijk de Duurzaam Oosterhout Week plaats. Dit jaar staat de week in het teken van circulariteit en duurzaamheid. Iedereen kent de term recyclen wel, maar circulariteit gaat nóg een stapje verder. In een circulaire wereld zorgen we ervoor dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde behouden. Zo’n duurzame wereld vraagt om een nieuwe manier van denken én doen. En dat doen we samen in Oosterhout. 

Textiel race aftrap social GO

Scholen uit Oosterhout en Geertruidenberg strijden tegen textielafval

12 september 2023

Gemeente Oosterhout en Geertruidenberg organiseren van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober 2023 de Textiel Race Oosterhout en Geertruidenberg. Dit educatieve project waarbij basisscholen de strijd aangaan met textielafval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval, leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

Kledingtas Header

Met de kledingtas geef je tweedehands kleding een nieuwe

28 augustus 2023

Kleding in je kast, die een tweede leven verdient? Doe mee met de kettingkledingruil! Deze reizende kledingtas is in Oosterhout niet meer weg te denken. Het idee ontstond in Amsterdam tijdens de eerste lockdown in 2020. Nu is deze uitgegroeid tot ruim 750 kettingen verspreid over 12 landen. ‘In Oosterhout startte het met een dameslijn in september 2021, 27 deelnemers en 5 tassen.Binnen enkele maanden volgden de 44+ maten, herenkleding en kinderkettingen (kleine maten baby – 116 en 122-xs). 

Impressie avond kopieĢˆren

Oosterhout verlicht duurzaam, jij ook? 

17 juli 2023

Oosterhout werkt er hard aan alle straten te voorzien van ledverlichting. Jaarlijks vervangen zij een gedeelte van de conventionele verlichting met ledverlichting. In 2030 dient namelijk de helft van alle openbare verlichting ledverlichting te zijn volgens het Energieakkoord. Oosterhout is al goed op weg en zit inmiddels al over de helft.  Bij VV Oosterhout is het parkeerterrein momenteel volledig in led verlicht. ’s Nachts wordt deze teruggeschakeld naar 50% om nog meer te besparen. Nog duurzamer dus! 

Gemeente Oosterhout geeft alternatief voor duurzaamheidslening

20 juni 2023

In de gemeente Oosterhout gaan steeds meer mensen aan de slag met het verduurzamen van hun woning. Eén van mogelijkheden om hier financiering voor te krijgen, is de duurzaamheidslening. Eigenaar-bewoners konden hier een aanvraag voor indienen bij de gemeente. Door een stormloop op de duurzaamheidslening is het budget van de gemeente eerder uitgeput dan verwacht. Dit betekent dat er vanaf 20 juni 2023 nieuwe aanvragen voor de duurzaamheidslening niet meer worden behandeld. 

Delta Rhine Corridor

Het project Delta Rhine Corridor van start

8 juni 2023

De Nederlandse infrastructuur moet op de schop als we de energietransitie waar willen maken. Met de aanleg van een nieuwe bundel buisleidingen en kabels kunnen de grote industrieën van ons land én van het buitenland verduurzamen. De buizen lopen van Rotterdam via Moerdijk naar Chemelot in Geleen en naar de Duitse grens. De strook waarin de aanleg van de buizen is gepland, loopt ook door de gemeente Oosterhout. Om meer over het project te vertellen zijn er in Brabant vier informatiebijeenkomsten over de Delta Rhine Corridor. 

Warmtepomp installatie

Informatieavond en inkoopactie hybride warmtepomp

5 juni  - aanvulling 13 juli 2023

Benieuwd of een hybride warmtepomp past bij jouw woning en situatie? In samenwerking met het Regionaal Energieloket, ONE en een installateur organiseerden we een webinar en inkoopactie. Hierbij informeren en adviseren we je gratis over de hybride warmtepomp. Kijk het webinar terug of schrijf je gelijk in voor de inkoopactie.

Oosterhout VvEs 1

Verduurzamen koopappartement

5 juni 2023

Woon je in een koopappartement en wil je gaan verduurzamen? Dan heb je voor een aantal maatregelen je VvE nodig, omdat je als eigenaren samen verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de verduurzaming van het complex. Het samen verduurzamen van een complex kan ingewikkeld lijken, maar het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB) staat voor VvE’s klaar met advies en begeleiding. 

Peukenvrij Oosterhout

Maak Oosterhout peukenvrij op zaterdag 1 juli

2 juni 2023

Op zaterdag 1 juli 2023 kan iedereen meedoen met de grote opruimactie: samen maken we Oosterhout peukenvrij! Veel mensen ergeren zich aan sigarettenfilters die op de grond liggen en schadelijk zijn voor het milieu. Raap op 1 juli zoveel mogelijk peuken op en lever ze tussen 10.00 en 15.00 uur in op de Markt in Oosterhout. Voor elke 100 peuken maak je kans op een leuke prijs.

Buurtteam Staatsliedenbuurt gaat voor HR++ glas

24 april 2023

Zes inwoners uit de Staatsliedenbuurt hebben hun handen ineen geslagen om de buurt duurzamer te maken. Cees, Wiebe, Albertien, Marika, Jan en Marc werken samen met Buurkracht. Buurkracht is een stichting die actieve buurtgenoten faciliteert in duurzame initiatieven. Het team heeft eerst een enquête in de buurt gehouden om te vragen welke vorm van verduurzaming hun interesse heeft. Warmtepompen, zonnepanelen, groene daken en HR++ glas waren de vier toppers. 

Interactief escape spel over plastic soep

11 april 2023

Om middelbare scholieren in klas 1 en 2 bewust te maken van het plastic afval probleem heeft de gemeente Oosterhout een escape spel ontwikkeld. Het escape spel is gemaakt in de vorm van een container, genaamd NO Wayste escapes. Dit escape spel volgt de weg van het plastic product tot aan de plastic soep, weer terug de recycling in. Op spannende wijze leren de leerlingen over het probleem van plastic zwerfafval.

Gemeente Oosterhout toont haar ambities in circulariteit 

11 april 2023

Op vrijdag 31 maart 2023 bezocht (voormalig) gedeputeerde van de provincie Noord- Brabant Anne-Marie Spierings in Dorst RK Basisschool Marcoen. Hiermee ging zij in op de uitnodiging om haar kennis te laten maken met hoe Oosterhout inzet op circulariteit binnen onderwijshuisvesting. Daarnaast werd gesproken over de inzet van de beschikbare subsidiegelden vanuit de provincie binnen het SP3 corona herstelprogramma.

Vragen over uw warmtescan rapport ? Kom 6 april naar The Green House

31 maart 2023

Onlangs bracht de gemeente Oosterhout voor koopwoningen in de Donkenbuurt het energieverlies in beeld. De scans zijn inmiddels uitgevoerd. De bewoners hebben persoonlijk isolatieadvies ontvangen. Heeft u vragen over dit rapport? Kom dan op donderdag 6 april van 18:00 tot 21:00 uur naar The Green House bij de Bruna op Arkendonk 31 in Oosterhout. 

Kadokaart voor een energiezuinig witgoed apparaat

30 maart 2023

Wethouder Willem-Jan van der Zanden heeft eerste kadokaart ter waarde van 500 euro overhandigd aan een inwoner voor een nieuw energiezuinig witgoed apparaat. Hiermee kan hij een nieuwe koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie, vaatwasser of wasmachine aanschaffen. 
Inwoner Jan: “Ik moet mijn woning verlaten omdat deze gesloopt gaat worden. De keuze voor een nieuw witgoed apparaat was in mijn geval dus snel gemaakt”.

Help mee om Oosterhout te verduurzamen. Word vlogger voor onze socials!

22 maart 2023

Duurzaamheid bij inwoners laten leven is ons doel. We zijn al op de goede weg. Maar het kan altijd nog beter. Elkaar inspireren helpt enorm. Daarom waarderen het als inwoners actief vertellen over hun weg naar een nog duurzamer leven. Als je vaker de fiets pakt dan de auto of liever tweedehands spullen koopt in plaats van alles nieuw aan te schaffen, zijn we op zoek naar jou. Word vloggers voor onze socials!

Oosterhout doet vanaf vandaag mee aan het NK Tegelwippen

21 maart 2023

Vandaag wipt wethouder Guus Beenhakker samen met inwoner Davey Raaijmakers de eerste tegels als startactie van het NK Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat de gemeente Oosterhout de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Wethouder  plant boom als afronding project Natuur in de Wijk

10 maart 2023

Op vrijdag 10 maart plant wethouder Guus Beenhakker een boom als afsluiting van het uitvoerende deel van het project Natuur in de Wijk. Met het project vergroot de gemeente de biodiversiteit in de stad. De projectorganisatie van Natuur in de Wijk, heeft samen met de gemeente Oosterhout ruim veertig locaties uitgezocht waar ruimte is voor een extra boom. 

Meld je nu aan voor een bloemenweide of geveltuin

8 maart 2023

Oosterhouters die interesse hebben in een bloemenweide in de buurt of een geveltuin, kunnen zich vanaf nu weer aanmelden via het ideeënplatform van de gemeente Oosterhout: doemee.oosterhout.nl. Wethouder Arnoud Kastelijns: “Bloemenweides en geveltuinen geven niet alleen de buurt een vrolijke en frisse uitstraling, ze vergroten ook de biodiversiteit en ze verminderen hittestress. 

Elektrische deelauto’s op 4 nieuwe locaties in Oosterhout

3 maart 2023

Gemeente Oosterhout heeft samen met Provincie Noord-Brabant en OnzeAuto eind vorig jaar een online interessepeiling naar elektrische deelauto’s uitgevoerd. Uit de interessepeiling blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan een elektrische deelauto. Op 4 locaties zijn er voldoende inschrijvingen om van start te kunnen gaan. De deelauto’s worden half maart geplaatst in het Centrum, de Contreie, Oosterheide/Warande en in Dorst. 

13 t/m 19 maart Oosterhout Schoon Week

17 februari 2023

13 t/m 19 maart staat Oosterhout in het teken van Oosterhout Schoon. Tijdens de Oosterhout Schoon Week gaan gemeente, bedrijven, scholen, vrijwilligers en buurtgroepen samen de straat op om hun buurt schoon te maken. Iedereen die dit jaar ook mee wil doen, kan zich vanaf nu aanmelden.
Tijdens de Oosterhout Schoon Week zetten scholen, vrijwilligers, buurtgroepen, bedrijven en de gemeente zich in voor de bestrijding van zwerfafval.

Energieverlies koopwoningen Donkenbuurt in beeld

1 februari 2023

Gemeente Oosterhout gaat van start met de uitvoering van gratis warmtescans voor koopwoningen in de Donkenbuurt. De bewoners hebben per brief dit aanbod gekregen en krijgen een warmtescan en isolatieadvies op maat. Tijdens een koude dag of nacht in februari worden de geselecteerde woningen in opdracht van de gemeente Oosterhout vanaf de straat gescand door het gespecialiseerde Heatpulse team. 

Aanpak tegen energiearmoede

27 januari 2023

Vanwege de hoge energieprijzen en de dalende koopkracht komen steeds meer huishoudens in financiële problemen. Om energiearmoede te beperken en energierekeningen te verlagen, komt de gemeente met een aanpak om inwoners te helpen energie te besparen. De aanpak start met een energie bespaar team en informatiebijeenkomsten. De gemeente werkt hiervoor samen met Thuisvester, maar ook woningen van andere verhuurders en woningeigenaren komen in aanmerking.

Informatieavond Duurzaamheid en nieuwe vormen van energie

23 januari 2023

Maandag 23 januari is er in Dorpshuis Den Brink een bijeenkomst waarop de Houtenaren bijgepraat worden over duurzaam wonen, energie besparende maatregelen en de plannen van de Werkgroep Energie van Dorpsbelang om op termijn als dorp zelfvoorzienend te worden wat energie betreft.

The Green House en warmtewandeling op 17 januari

3 januari 2023

Kom 17 januari naar The Green House of doe mee aan de warmtewandeling.

Op 17 januari 2023 tussen 16:00 en 18:00 uur is The Green House bij de parkeerplaats van Nettorama in de wijk Strijen te vinden. Lekt je huis warmte? Ontdek het op dinsdag 17 januari om 19:45 uur tijdens de gratis warmtewandeling in de Vogelbuurt!

Informatieavond Duurzaam Ondernemen

13 december 2022

Oosterhout SDG Lokaal organiseert samen met Martin Leemans een Informatie-avond voor ondernemers over Duurzaam Ondernemen.

Martin Leemans, duurzaamheidsconsulent en SDG-ambassadeur geeft een presentatie. Dat wordt een heldere uiteenzetting van het begrip Duurzaamheid, wat dat voor bedrijven betekent, en hoe je er op kunt inspelen. Want…, Duurzaam Ondernemen creëert ook nieuwe kansen!

Gemeente Oosterhout maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

1 december 2022

Van milieu en biodiversiteit tot klimaat en circulariteit. Allemaal maatschappelijke thema’s die vragen om een oplossing. Oplossingen waar we nu aan moeten werken voor een betere wereld in de toekomst. Om die reden heeft wethouder Arnoud Kastelijns op 24 november 2022 in Den Haag het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) 2022-2025 ondertekend.

Winnaars kleurplatenwedstrijd Duurzaam Oosterhout Week 

30 november 2022

Tijdens de Duurzaam Oosterhout Week hebben basisschoolleerlingen uit de groepen 1,2 en 3 in Oosterhout mee kunnen doen aan een kleurplatenwedstrijd. Van de vele inzendingen zijn er 5 winnaars gekozen. De winnaars Sophie, Mees, Romee, Christian en Jessey zijn dinsdagmiddag in de speeltuin in het Slotpark geprezen voor hun kleurkwaliteiten door wethouder Guus Beenhakker.

Ruim 8467 tegels gewipt in Oosterhout 

15 november 2022

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 8467 tegels ruimte gemaakt voor groen in Oosterhout. Hiermee staat gemeente Oosterhout op de elfde plek in het middel klassement NK tegelwippen. In heel Nederland zijn er meer dan 2,8 miljoen tegels gewipt: een nieuw record voor het NK tegelwippen.

The Green House staat deze week  in Dorst en Den Hout!

10 november 2022

Heb jij vragen over duurzaam wonen en leven? Of heb je advies nodig? Kom dan donderdag 17, vrijdag 18 of zaterdag 19 november naar The Green House. De energiecoaches van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) en medewerkers van de gemeente staan voor jou klaar. Ze adviseren over het verduurzamen van je woning en geven energiebesparingstips. Voor advies over de duurzaamheidslening en subsidies kan je terecht bij de medewerkers van de gemeente.

Huurdersactie voor het besparen van gas en elektriciteit

21 oktober 2022

Op 31 oktober om 19.30 uur organiseert gemeente Oosterhout samen met Thuisvester en het Regionaal Energieloket een online informatieavond voor huurders over het besparen van gas en elektriciteit. Ook zijn er cadeaubonnen voor de huurders om te gebruiken voor energiebesparende producten.

Tijdens de informatieavond krijgen huurders tips en antwoorden op vragen over het besparen van gas en elektriciteit. 

Prijsvraag en interessepeiling elektrische deelauto's

17 oktober 2022

Gemeente Oosterhout en OnzeAuto onderzoeken samen de belangstelling om elektrische auto’s te delen met bewoners en organisaties met een interessepeiling. Hoe meer mensen de peiling invullen, hoe groter de kans is dat er deelauto’s kunnen worden geplaatst. Vul de peiling in via OnzeAuto. Het invullen kost slechts 2-3 minuten!

Eindsprint NK Tegelwippen in Oosterhout: tegels eruit, groen erin 

5 oktober 2022

De finalemaand van het NK Tegelwippen gestart. De eindsprint is in zicht. In totaal zijn er sinds 21 maart al bijna 1,5 miljoen tegels gewipt in Nederland. De inwoners van de gemeente Oosterhout hebben hiervan 8037 tegels gewipt; 730m² in totaal. In deze laatste maand is het extra belangrijk om de handen uit de mouwen te steken en massaal tegels te verruilen voor groen.

Start Duurzaam Oosterhout Week met onthulling kunstwerk 

29 september 2022

Op 8 oktober om 11.00 uur onthult Wethouder Willem-Jan van der Zanden onder het viaduct aan de Hoofseweg een gloednieuw kunstwerk van 24 meter lang. Het is natuurlijk nog een verrassing hoe het er precies uitziet, maar als je de Oosterhoutse illustratrice Heidi Rombouts en ontwerper Juul Langenberg kent, dan weet je dat dit een speels ontwerp zal zijn met een mooi verhaal.  

Wethouder Van der Zanden hijst de vlag voor wereldwijde duurzame doelen

26 september 2022

Wethouder duurzaamheid Willem-Jan van der Zanden heeft vandaag op 23 september 2022 de Global Goals vlag met 17 duurzame ontwikkelingsdoelen gehesen voor het stadhuis. Gemeente Oosterhout is een Global Goals gemeente en sluit zo aan bij de campagne van VNG International. Als lokale overheid verkeert de gemeente in de beste positie om de 17 wereldwijde Sustainable Development Goals (SDG’s) lokaal vorm te geven.

Collectieve isolatie- en glasactie gemeente Oosterhout

14 september 2022

De gemeente Oosterhout, Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) en het Regionaal Energieloket starten dit najaar goed met een isolatieactie voor woningeigenaren. Zo kun je tot honderden euro’s per jaar op de energierekening besparen en het klimaat helpen. De actie voor woningisolatie loopt van 20 september tot en met 18 oktober 2022. 

Oosterhout heeft eerste elektrische veegwagen in gebruik genomen

12 september 2022

In de laatste week van augustus 2022 heeft de gemeente Oosterhout een volledig elektrische veegwagen in bedrijf genomen. De Aebi Schmidt eSwingo 200+ is niet zomaar een veegmachine. Het is namelijk een compacte hypermoderne veegwagen die makkelijk in smallere straten kan vegen. 

‘The Green House’ op tuinmarkt Groei en Bloei Floralia park

10 juni 2022

Op 12 juni 2022 staat ‘The Green House’ bij Floralia Park op de Groei en Bloei tuinmarkt. Hier kunnen bezoekers onafhankelijk advies krijgen van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) en de gemeente over duurzaam wonen en tuinieren. 

Politiek vraagt 35 Brabanders advies over de eerlijke verdeling van duurzame energiebronnen in de regio

17 mei 2022

Na de ‘Brabant Praat’-inwonersdialoog, waarbij eerder dit jaar ruim 100 Brabanders een advies uitbrachten over betaalbare energie, organiseert energieregio West-Brabant nu een ‘Brabant Praat’-burgerforum. 

Warmtepompactie

30 maart 2022

De gemeente Oosterhout organiseert samen met het Regionaal Energieloket en Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) een collectieve inkoopactie voor energiebesparing met hybride warmtepompen. Op donderdag 14 april om 19.30 uur is er een online bijeenkomst.

Gratis advies over duurzaam wonen en een groene tuin

28 maart 2022

Op 30 maart, 1 april en 2 april staat het nieuwe duurzame huis ‘The Green House’ op de standplaats bij winkelcentrum Arkendonk tegenover de Albert Heijn. Energiecoaches van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) en medewerkers van de gemeente staan dan klaar om vragen van inwoners te beantwoorden en gratis advies te geven.

Laat Oosterhout bloeien

21 maart 2022

Oosterhouters die interesse hebben in een bloemenweide in de buurt of een geveltuin, kunnen zich vanaf nu aanmelden via het ideeënplatform van de gemeente Oosterhout: doemee.oosterhout.nl. 

Gemeente Oosterhout speelt mee in het NK Tegelwippen

21 maart 2022

Zeker 100 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Gemeente Oosterhout doet mee aan de wedstrijd. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? 

Honderdste publieke laadpaal in Oosterhout

18 maart 2022

In Oosterhout is de honderdste publieke laadpaal geplaatst. “Een unieke mijlpaal voor zowel Oosterhout als de regio” aldus wethouder Marcel Willemsen. 

Gemeente Oosterhout organiseert voordelige zonnepanelenactie

1 maart 2022

De gemeente Oosterhout organiseert samen met het Regionaal Energieloket een zonnepanelenactie. Op 22 maart om 19.30 uur is er een online informatieavond waarin de actie stap voor stap wordt uitgelegd. 

Zo compenseert de Rijksoverheid de stijgende energierekening in 2022

22 februari 2022

Om de kostenstijging te compenseren en om energiearmoede tegen te gaan en te verminderen, voert het kabinet in 2022 een aantal maatregelen in.

Stichting Oosterhout SDG Lokaal voor 17 duurzame doelen opgericht

15 februari 2022

Op Valentijnsdag 14 februari 2022 is de Stichting Oosterhout SDG Lokaal opgericht. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Theater de Bussel. Hier presenteerde de nieuwe stichting haar plannen. 

Veel animo voor elektrische deelauto’s in Slotjes-Midden

7 februari 2022

Eind vorig jaar hebben BPD, Thuisvester, Gemeente Oosterhout en OnzeAuto gepeild of er animo is voor elektrische deelauto's in de wijk Slotjes-Midden in Oosterhout. Het goede nieuws is dat er voldoende belangstelling is om te starten met 2 elektrische deelauto’s. 

Politiek vraagt 200 brabanders advies over betaalbaarheid duurzame warmte

24 januari 2022

Wethouder Marcel Willemsen roept Oosterhouters op zich aan te melden. In een reeks bijeenkomsten met de titel ‘Brabant Praat over betaalbare energie’ gaan 200 Brabanders de politiek advies geven over de energierekening van de toekomst. 

Kleine maatregelen helpen huurders Thuisvester om energie te besparen deze winter

18 januari 2022

De gemeente Oosterhout organiseert samen met het Regionaal Energieloket en Thuisvester een actie voor energiebesparing door huurders.

Gemeente Oosterhout geeft cadeaubonnen energiebesparing aan bezoekers voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’

23 december 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Cadeaubonnen energiebesparing
‘Goederenbank de Baronie’

20 december 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Start pilot elektrische deelauto’s in Slotjes-Midden

8 december 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Oosterhoutse bedrijven gezocht voor project hergebruik rubber banden: ‘Alle banden verzamelen’

2 december 2021

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Gratis advies over verduurzaming bij mobiel duurzaam huisje ‘The Green House’

26 november 2021

Op 24, 26 en 27 november staat het nieuwe duurzame huisje ‘The Green House’ op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterhout. 

Gemeente Oosterhout werkt samen met Buurkracht voor collectieve verduurzaming

26 november 2021

De komende periode gaat de gemeente Oosterhout in samenwerking met partner Buurkracht aan de slag met wijken, straten of dorpen die enthousiast zijn om te verduurzamen. 

Online informatiebijeenkomst energie besparen voor huurders

25 november 2021

Om u te helpen met energie besparen, organiseert de gemeente Oosterhout samen met Thuisvester en Regionaal Energieloket een online informatieavond. Deze vindt plaats op 29 november van 19.30 tot 20.30 uur.

Duurzaam Oosterhout Gesprek Doe jij ook mee?

27 oktober 2021

Tijdens de Duurzaam Oosterhout Week van 2 tot 10 oktober was er veel aandacht voor het duurzaam verwarmen van onze huizen en gebouwen. Met op vrijdag 8 oktober in de Bussel ‘het duurzame gesprek’.

’t Vosje Carwash winnaar van de Groene Pluim

13 oktober 2021

'Geld verdienen met duurzaamheid?' is het thema van het event. Met sprekers over duurzaam ondernemen, een presentatie van SDG Lokaal en de uitreiking van de Groene Pluim 2021.

Extra budget beschikbaar voor subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen

7 oktober 2021

Vanaf deze week kunnen inwoners uit de gemeente Oosterhout weer gebruik maken van de subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen. Het verstrekken van de subsidie om je tuin te vergroenen blijkt al lange tijd succesvol. 

Gemeente Oosterhout wint van gemeente Altena tijdens het NK Tegelwippen en behaalt derde plaats

5 oktober 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Isolatie en dubbelglas actie gemeente Oosterhout

4 oktober 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Varen en plastic vangen met de waterscouting

21 september 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Duurzame energie. Hoe staat Oosterhout ervoor in 2021?

9 september 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Afvalbingo’s voor de 3 wijkcentra  

1 september 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Ga je mee op safari?

9 augustus 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Containertuintjes van Oosterhouts zwerfafval

19 juli 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Slim aansluiten van je zonnepanelen

15 juli 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Film "The Great Green Wall"

2 juli 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

Duurzaam Oosterhout Week 2021

20 juni 2021

Op 23 december overhandigt wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen een symbolische cheque uit aan directeur van voedselbank ‘Goederenbank de Baronie’.

De bromtol-rotonde en klimaatadaptatie

17 juni 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Duurzame warmte maken

15 juni 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Zonnepanelenactie voor lagere energierekening

6 mei 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Zonnepanelenproject van Oosterhout Nieuwe Energie ging als de brandweer

19 april 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Gemeente Oosterhout gaat de strijd aan met Gemeente Altena tijdens het NK Tegelwippen!

23 maart 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Oosterhout Nieuwe Energie start zonnepanelenproject op dak brandweerkazerne

23 maart 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Alle huizen in Oosterhout van het gas, een heidens karwei

19 maart 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Oosterhout duurzaam verwarmen

22 februari 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Isolatieactie gemeente Oosterhout

18 februari 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Energie-tegoedbonnen Oosterhout groot succes!

19 januari 2021

In samenwerking tussen de gemeente Oosterhout, BPD en Thuisvester gaat Onze Auto binnenkort starten met een pilot met deelauto’s in Slotjes-Midden. 

Gratis bomen afhalen in Den Hout

7 januari 2021

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Samen van afval naar grondstof

1 december 2021

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Uitreiking Groene Pluim 2020 aan Stichting PIM

9 oktober 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Duurzaam Oosterhout Ondernemersevent 
Nu online te bekijken

9 oktober 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Subsidie voor groene tuinen en daken in Oosterhout

14 september 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Nul afval bedrijvencollectief Oosterhout

9 september 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Online presentie zon op bedrijfsdaken

3 september 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Energiecoach in Oosterhout

1 september 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Virtueel energiecafé op 2 april voor omgevingsdialoog Energiepark A59

4 maart 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Onvoldoende belangstelling zonnepanelen brandweerkazerne

26 april 2020

Gemeente Oosterhout wil samen met bedrijven en Avans Hogeschool onderzoeken of en hoe meer waarde uit deze afvalstroom is te halen. 

Subsidies en duurzaamheidslening

01 november 2019

Op 24, 26 en 27 november staat het nieuwe duurzame huisje ‘The Green House’ op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterhout. 

Groene Pluim voor Martens

12 oktober 2019

Op 24, 26 en 27 november staat het nieuwe duurzame huisje ‘The Green House’ op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterhout. 

Impressie Groen is Doen Beurs

11 oktober 2019

Op 24, 26 en 27 november staat het nieuwe duurzame huisje ‘The Green House’ op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterhout. 

Ken jij het Duurzaam Info Punt in Oosterhout?

11 september 2019

Op 24, 26 en 27 november staat het nieuwe duurzame huisje ‘The Green House’ op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterhout. 

Marcel Willemsen over Duurzaam Oosterhout

11 oktober 2019

Op 24, 26 en 27 november staat het nieuwe duurzame huisje ‘The Green House’ op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterhout. 

Vol energie samenwerken aan duurzaam Oosterhout

11 oktober 2019

Op 24, 26 en 27 november staat het nieuwe duurzame huisje ‘The Green House’ op de parkeerplaats van Tuincentrum Oosterhout. 

© Gemeente Oosterhout