Samen komen we er wel

Oosterhout maakt de stad duurzaam

Goed voor de aarde zorgen, moeten we het hele jaar door. En je kunt best een hele hoop doen om ervoor te zorgen dat je in elk seizoen tóch lekker kan leven en genieten, zonder dat het ten koste gaat van de planeet.   

Het is winter en buiten is het koud en nat. De molletjes zijn druk aan het werk in hun holen. Gelukkig kunnen ze hun huisje verwarmen met de restwarmte uit de Amercentrale. Droogt de was ook beter van. De windmolen boven de grond zorgt ervoor dat het binnen ook gezellig is. De lichtjes kunnen lekker branden bij het lezen van een mooi boek of het versieren van de kerstboom. Een warm bad of hete douche nemen, is heerlijk na een tocht in de kou, maar let op, doe het niet te lang. Dan blijft er ook nog water en warmte over voor anderen. 

Het wordt weer langzaam lente. Dat merk je al goed want het wordt ook langer licht. Moeder egel zet een lekker kopje thee en bakt een pannenkoek op haar elektrische fornuis. Met zuinige apparaten in huis bespaar je een hoop kosten!

De grond raakt in een uitstekende conditie om van alles in te planten, door de regen en de zon. Lekker eten voor de zomer! Zorg dus voor zo min mogelijk tegels in je tuin. De lenteregen kun je ook opgevangen en gebruiken om de wc door te spoelen, je tanden te poetsen of de planten water te geven. Handig he?! Is die nattigheid toch nog ergens goed voor! 

We roetsjen via de gele glijbaan de zomer in. Herken je hem? Net als in de Warande, hebben deze konijnen onder de grond ook zo’n heerlijke glijbaan. Want er is niks leuker dan spelen met water voor wat verkoeling in de warme tijd. Ook hier is zoveel mogelijk groen in je tuin het beste voor verkoeling.

Via zonnepanelen kun je stroom opwekken die je weer kunt inzetten om het binnen koel te houden. Oma konijn houdt wel van een ijsje op z’n tijd, uit de zuinige vriezer. En af en toe even een goede bries langs je oren, is met een ventilator ook zo geregeld. Wist je trouwens dat isoleren ook heel goed is om in de zomer de warmte buiten te houden? De konijnen isoleren met stro. Super handig én met een natuurproduct! 

We merken het al, de wereld om ons heen begint een beetje te veranderen. Het wordt alweer vroeg donker en de blaadjes gaan vallen. Hét moment voor verschillende dieren om een voorraadje voedsel aan te gaan leggen. De muizen gaan op zoek naar bladeren en andere natuurproducten om hun holen te isoleren. Dan blijft het straks in de winter lekker warm.

Wist je trouwens dat er diep in de aarde, hier in Oosterhout op zo’n 4 km diepte, warmte zit opgeslagen? Dat noemen ze geothermie of aardwarmte. Die warmte kun je ook weer gebruiken om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. Bijzonder he?  

Zo zie je maar. Je kunt een hele hoop doen om lekker te leven en tóch goed te zijn voor de planeet. Hoe staat het met jullie holletje? Herken je al dingen van de dieren die in jullie huis en tuin ook zijn toegepast? Dat zou heel mooi zijn. Dan help jij ook mee om de stad te verduurzamen. Samen komen we er wel! 

De Duurzaam Oosterhout Week wordt georganiseerd door: