Zonnepanelen op je dak

Je eigen energie opwekken? Kies dan gewoon voor zonnepanelen. Want zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en winstgevend. Met je eigen zonnepanelen kan je genoeg elektriciteit opwekken voor je eigen gebruik.
Je energiekosten gaan dan dus flink omlaag en je huis wordt meer waard. Zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar mee en je verdient de investering heel snel terug. 

Dit levert het op

  • Je wekt je eigen elektriciteit op 
  • Een lagere elektriciteitsrekening
  • De btw op de aanschaf krijg je terug
  • Klimaatvriendelijk

Een rekenvoorbeeld

Een gezin met twee kinderen (vier personen) gebruikt ongeveer 

4500 kWh

Een kWh kost ongeveer

€ 0,22

De kosten per jaar zijn dan 4500 x 0,22 =

€ 990

Het aantal kWh dat je met 15 zonnepanelen kan opwekken is

4500 kWh

De kosten voor een dergelijke installatie (inclusief teruggave btw)

± € 6.000

In hoeveel jaar heb je dit terugverdiend?

6 jaar

bron o.a. Milieu Centraal
*  De kosten voor gas en elektriciteit zijn vanaf eind 2021 enorm gestegen. Afhankelijk van je contract betaal je minder of misschien wel veel meer dan in dit voorbeeld. In onze berekening maken we gebruik van de prijzen die milieucentraal.nl op haar website noemt. Deze zijn gebaseerd op berekeningen door het BPL-planbureau beschreven in ‘Ontwikkelingen in de energierekening tot 2030’. Duidelijk is dat hoe hoger de energieprijzen zijn, des te sneller je je investering terugverdient.

Bomen en zonnepanelen
Bomen kunnen in de weg staan voor zonnepanelen. Door de schaduwwerking van bomen kan de opbrengst van zonnepanelen minder zijn dan verwacht. Uiteraard vindt de gemeente Oosterhout de opwekking van duurzame energie erg belangrijk. Maar de gemeente zal geen bomen gaan rooien of grof gaan snoeien om de opbrengst van zonnepanelen te vergroten. Daarvoor is een boom in de leefomgeving te belangrijk. Bomen geven zuurstof, verkoeling, vangen fijnstof af en slaan CO2 op. Ook geven bomen sfeer aan de leefomgeving en zijn ze erg belangrijk voor vogels en insecten.

Vraag daarom vooraf bij uw leverancier na wat de schaduw van een bestaande boom op uw (toekomstige) opbrengst betekent.

Energiecoach Oosterhout
Wil je persoonlijk advies van een energiecoach? Dan kan je terecht bij Oosterhout Nieuwe Energie. Zij kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor zonnepanelen. En het advies is gratis.

Subsidie aanvragen

Leg je zonnepanelen op je dak? Dan kan je de btw terugvragen. Dat scheelt direct 21%. Een handig overzicht van alle subsidies vind je op milieucentraal.
Kijk ook op energieloket.nl/oosterhout.

Milieucentraal

Warmtefonds

Heb je niet direct het geld liggen voor zonnepanelen op je dak? Maak dan gebruik van het Warmtefonds.

Betrouwbare leveranciers

Natuurlijk wil je een betrouwbare leverancier. Op de website van Oosterhout Nieuwe Energie staat een lijst van bedrijven waarmee zij goede ervaringen heeft. 

© Gemeente Oosterhout