Met de geveltuinen is onze straat mooier geworden

Het centrum van Oosterhout heeft veel straten zonder voortuinen. Ineke Loonen woont er met veel plezier. Toen ze hoorde over de mogelijkheid om met hulp van de gemeente Oosterhout geveltuinen in de straat aan te leggen, was ze direct enthousiast. Het resultaat mag er kort na de aanleg nu al zijn. De straat is groener en fleuriger en heeft meer waterberging. Belangrijk bij zware buien.

Klaar voor de toekomst
Ineke is gedreven in wat ze doet. Met haar eigen naaiatelier maakt ze zo duurzaam mogelijk babykleding. “Het is natuurlijk superbelangrijk dat kleding goed past en goed staat. Maar minstens zo belangrijk vind ik dat kleding lang meegaat en dat het gebruikte materiaal met respect voor mens en aarde wordt gemaakt. Dat is niet makkelijk. Maar ik wil zeker mijn bijdrage leveren. Dat geldt ook voor hoe ik wil wonen en leven.” Lachend vertelt ze verder: “Ik ben een slagersdochter en houd nog altijd van een stukje lekker vlees. Maar we eten thuis nu wel een aantal dagen per week vegetarisch. Ook in ons huis zetten we in op meer duurzaamheid. Met onder andere spouwmuurisolatie, dubbelglas en zonnepanelen. En het mooie is: door lagere energiekosten verdien je die investeringen terug.”

Mooie tuin achter het huis
Achter de woning van Ineke en haar man ligt een mooie en groene tuin. Ineke: “Daar geniet ik elke dag van. Ik verzorg de planten goed. Water geven doe ik vooral vanuit de twee regentonnen die er in de tuin staan. Want waarom kostbaar kraanwater gebruiken als het ook zo kan? En het helpt ook nog tegen wateroverlast heb ik begrepen. Mooi toch? Aan de straatkant hebben we geen tuin. Een kennis in de straat maakte me attent op de aanleg van geveltuinen door de gemeente Oosterhout. Na een eerste telefonisch contact pakte de gemeente het snel op. Van hen kreeg ik de vraag om ook mensen in de straat te vragen mee te doen. Ik heb toen iedereen benaderd. Via onze buurtapp gaat dat gelukkig wat makkelijker. En tot mijn grote verrassing was veruit het merendeel enthousiast!”

De geveltuinen zijn aangelegd
In april 2021 was er een eerste contact met de gemeente en al in juli 2021 zijn de geveltuinen in de straat aangelegd. Dat is best snel? “Jazeker”, vervolgt Ineke Loonen “het is echt heel vlot gegaan. De gemeente heeft een bedrijf ingeschakeld dat de stoeprand tegen de woningen geschikt heeft gemaakt. Het enige wat wij hoefden te doen, is de plantjes aanschaffen en planten. Dat was ook nog een leuke buurtactiviteit. En het resultaat mag er zijn. De straat heeft nu veel meer kleur. En wat ik ook heel leuk vind, is dat je bij het watergeven vaker contact hebt met buurtgenoten. Je ziet elkaars plantjes en je kunt elkaar daarin ook weer inspireren. Ik ben er echt heel blij mee. En dat we in onze straat ook nog eens bijdragen om wateroverlast en hittestress te voorkomen, dat is natuurlijk mooi meegenomen.”

Delen

Meer verhalen vol energie

6.000  LITER  REGENWATER OPVANGEN

Gerry Raaijmakers wilde samen met zijn vrouw Nelly zijn bijdrage leveren om wateroverlast tegen te gaan. Hij vangt nu het hemelwater van zijn dak en dat van de buren op.

IK BEN GEWELDIG BLIJ MET MIJN SEDUMDAK

Als in Oosterhout subsidie wordt vrijgemaakt voor deze nuttige klimaat-maatregel, is Richard er als de kippen bij. Zijn aanbouw krijgt een sedum dakbedekking.

IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING

In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.

© Gemeente Oosterhout