IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Regenwater valt soms in overvloed waardoor de riolen kunnen overlopen. En ook zijn er periodes dat er geen druppel water valt. Gerry Raaijmakers wilde samen met zijn vrouw Nelly zijn bijdrage leveren om wateroverlast tegen te gaan. Hij vangt nu het hemelwater van zijn dak en dat van de buren op in ondergrondse watertanks.
Klaar voor de toekomst
Een belangrijk deel van zijn werkzame leven was Gerry in dienst van de gemeente Geertruidenberg. “Toen ik daar aan de slag ging, besloten mijn vrouw en ik vanuit Oosterhout te verhuizen naar Raamsdonk”, vertelt Gerry. “Maar toen ik met pensioen ging, wilden we graag terug en kochten we een huis in Oosterhout. We zijn het direct gaan verduurzamen. Met dubbelglas, spouwmuur- en vloerisolatie brachten we ons gasverbruik terug. Ook zijn we elektrisch gaan koken en hebben we een aircosysteem met ingebouwde waterpomp aangeschaft waarmee we dus ook kunnen verwarmen. Als we een boiler aanschaffen, kunnen we straks zo van het aardgas af.”
Wateroverlast? Ik wil mijn steentje bijdragen
“Maar ik wilde meer doen”, vervolgt Gerry enthousiast. “In mijn vorige werk kreeg ik steeds vaker met wateroverlast te maken. Dat tegengaan, daar wilde ik mijn steentje aan bijdragen. Naast ons huis is een brandgang. Ik dacht, als ik daaronder nu eens een wateropslag maak. Dan belast het hemelwater van mijn dak en dat van de buren niet langer het riool. En natuurlijk kan ik dat water later weer gebruiken voor bijvoorbeeld mijn tuin, of het vullen van het zwembad van onze buren.”
Subsidie gemeente
Gerry is niet een man van stilzitten. Hij gaat voortvarend met de klus aan de slag. De brandgang wordt tot twee meter diep uitgegraven en in het gat worden 6 grote IBC-containers van elk 1.000 liter geplaatst. Via de afvoer van het dak worden de vaten bij regenval gevuld en zodra ze vol zijn, loopt het water naar een grind wadi achter de woning van de buurman. Als die ook vol is, loopt het water naar het riool. “En andersom”, vervolgt Gerry “als het riool overloopt, wordt de opslag ook benut.” Met de gemeente had Gerry steeds contact over ‘zijn’ project. “Zij vonden het interessant wat ik deed. En ik kon met subsidie van de gemeente nagenoeg alle materialen kopen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik wel overal heb gezocht naar tweedehands spullen.” Vervolgd lachend: “Maar dat past juist goed bij het onderwerp duurzaamheid, toch?”
Bron van inspiratie
Het ‘waterproject’ van Gerry krijgt in zijn omgeving veel aandacht. “Het leuke is, dat inmiddels ook een aantal buren aan de slag gaat met het opvangen van hemelwater. Dat is natuurlijk prachtig. Ikzelf beleef enorm veel plezier aan dit project. Nelly en ik vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren. We hebben dit gedaan omdat we er lol in hebben, maar ook omdat we zelf willen bijdragen aan het oplossen van klimaatproblemen. En hoe klein je bijdrage ook is, het helpt. Dat is mijn overtuiging.”
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Bedrijven en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je met jouw bedrijf verduurzamen? Lees dan het verhaal van Remco van Dessel.
Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout