BINNEN TWEE JAAR VAN HET GAS AF
Cees is een enthousiaste Oosterhouter die vol energie aan de slag ging. Binnen twee jaar is hij helemaal van het gas. Benieuwd hoe? Hij vertelt het graag.
Om te verduurzamen en om de doelstellingen van 2050 te halen (Nederland energieneutraal), is samenwerking essentieel, vertelt Remco van Dessel van AGEL adviseurs in Oosterhout. En het goede nieuws is dat dit nu al volop gebeurt.
Samenwerken is de sleutel
Veel ondernemers in Oosterhout zijn al aan de slag gegaan met duurzaamheid, maar ze zijn ook kritisch. Een ondernemer kijkt altijd naar: wat levert het op. Remco daarover: “Als wij door bedrijven worden uitgenodigd om mee te denken over hun energievraagstukken, dan maken we eerst een scan. We kijken daarbij naar het bedrijf maar zeker ook daarbuiten. Waar mogelijk proberen we de omgeving bij de plannen om te verduurzamen te betrekken. Eigenlijk altijd is er in een collectief veel meer mogelijk. Een voorbeeld. Op bedrijventerrein Vijf Eiken (ca. 135 ha) is een aantal energie intensieve bedrijven gevestigd. Zij slaan de handen ineen om collectief duurzame energie op te wekken. Door gezamenlijk te investeren wordt de terugverdientijd van de investeringen flink teruggeschroefd en kunnen straks alle bedrijven van het gas af.”
Ondernemers als energieproducenten
Remco ziet binnen de energietransitie een cruciale rol voor bedrijven weggelegd. Er liggen grote mogelijkheden om van bedrijventerreinen ‘energiecentrales’ te maken. Met zonnepanelen en windturbines is het mogelijk om zelfs overcapaciteit te bewerkstelligen. Elke megawatt aan energie die teveel wordt geproduceerd biedt bijvoorbeeld stroom voor 1.000 huishoudens. Die capaciteit gaan we de komende jaren meer benutten. Dat is nodig om van het gas af te kunnen. Laten we die 100.000 m2 aan bedrijfsdaken in Oosterhout benutten voor zonnepanelen. Dat zet al flink zoden aan de dijk.”
Energy farming
De ondernemer als energieproducent. Daarin is veel mogelijk. Remco vervolgt: “In de regio Oosterhout loopt nu een traject om veehouders aan te zetten om hun mest om te zetten in groene energie en ook op andere manieren energie op te wekken op hun bedrijf. Energy farming wordt dit wel genoemd. Hier liggen bovendien belangrijke kansen op de fosfaatuitstoot en ook geuroverlast te beperken. De veehouder als leverancier van voeding en energie is dus al realiteit.”
Mooie projecten in Oosterhout
Remco ziet veelbelovende ontwikkelingen. “Duurzaamheid en energietransitie zijn issues die in Oosterhout enorm leven. Er liggen zoveel mogelijkheden. Zo zijn we nu in gesprek met de gemeente om sportaccommodaties te verduurzamen. Onder andere door overtollig water uit de stad onder de terreinen op te slaan en daar warmte uit te winnen. Je slaat zo twee vliegen in een klap: een oplossing voor wateroverlast in de stad én de sportkantines kunnen duurzaam worden verwarmd.” Een ander aansprekend project is het plan voor EnergiePark Oosterhout, dichtbij de A59. Remco: “Energie uit zon, wind en rioolslib komen hier samen om straks aan duizenden Oosterhoutse gezinnen energie te leveren. En zo dichtbij de A59 zijn er natuurlijk ook mogelijkheden om straks waterstof te produceren.”
Ondernemers doen het natuurlijk
Voor elke ondernemer liggen er kans om te verduurzamen en daarmee ook geld te verdienen. Steeds meer ondernemers worden zich daarvan bewust. Daarmee wachten is geen optie. Remco”: “We moeten aan de slag en vol energie de handen uit de mouwen steken. Als ondernemer kun je daarbij rekenen op veel ondersteuning en mogelijkheden voor subsidies. Als je aan de slag wilt, begin dan met een goede oriëntatie. Dat kan via ons. Stuur dan een bericht naar AGEL adviseurs of direct naar Remco (rvdessel@ageladviseurs.nl). Maar er zijn ook andere bedrijven die je daarbij kunnen ondersteunen. Ook via bijvoorbeeld de gemeente Oosterhout of VNO-NCW West-Brabant kun je informatie inwinnen.
Cees is een enthousiaste Oosterhouter die vol energie aan de slag ging. Binnen twee jaar is hij helemaal van het gas. Benieuwd hoe? Hij vertelt het graag.
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout