IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Steeds meer inwoners van Oosterhout verduurzamen hun woning om energie en kosten te besparen.
Gemeente Oosterhout weet hoe ingewikkeld dit kan zijn voor VvE’s.
Daarom krijgen VvE’s hulp van het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB).
Tijdens een driedaagse gratis cursus krijgen VvE’s informatie over duurzaamheidsmaatregelen en juridische- en financiële zaken. Maar denk ook aan informatie over communicatie, samenwerken en beheer. Zo worden VvE’s op weg geholpen om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun wooncomplex.
Aan de slag
De eerste kennismaking met het VTCB vindt plaats tijdens een (digitale) voorlichtingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitgelegd hoe het VTCB-traject eruit ziet en wat VvE’s van hun gemeente en het VTCB kunnen verwachten.
Na de voorlichtingscursus staan er drie cursusdagen gepland. De eerste cursusdag staat in het teken van de juridische aspecten. We behandelen de splitsingsakte en het modelreglement. En we bespreken op hoofdlijnen wat juridisch wel en niet haalbaar is op het gebied van verduurzamen als VvE. Na de eerste cursusdag hebben de deelnemers concrete handvatten om tijdens de ledenvergadering draagvlak te creëren.
Op de tweede cursusdag behandelen we de technische aspecten tijdens een bezoek aan ICDuBo in Rotterdam. ICDuBo is het centrum voor duurzaam (ver)bouwen. In de hal van ruim 2.500 m2 maken de deelnemers kennis met de mogelijkheden van duurzaam bouwen en renoveren. Tijdens het bezoek in Rotterdam behandelen we ook de belangrijkste financierings- en subsidiemogelijkheden. Na de tweede cursusdag weten de deelnemers welke technische mogelijkheden toegepast kunnen worden in hun complex. Vervoer naar Rotterdam wordt door de gemeente geregeld.
Op de derde cursusdag behandelen we de energetisch-procesmatige aspecten. We behandelen het proces van verduurzaming en de deelnemers leren dit toe te passen op hun eigen VvE. Daarnaast leren ze om een eerste inventarisatie te maken van de verduurzamingsmogelijkheden bij hun complex. Ook communicatie en samenwerken is een belangrijk onderdeel van de laatste cursusdag. Zo leren deelnemers om behoeften en bezwaren van bewoners in kaart te brengen en in te schatten of de behoeften haalbaar zijn of de bezwaren kunnen worden weggenomen of verzacht.
Alle drie de cursusdagen vinden in de middag plaats. De eerste en de derde cursusdag vinden plaats op het gemeentehuis.
Campagnebox
Na het volgen van de cursus ontvang je de (fysieke) campagnebox: dé tool die je helpt om stap-voor-stap te verduurzamen. De campagnebox bevat overzichten, checklists, reglementen en sjablonen. De campagnebox gaat over techniek en geld, maar nog meer over mensen en samenwerken. Iedere VvE die deelneemt aan de cursus ontvangt een campagnebox.
Ben je benieuwd naar hoe de campagnebox eruitziet? Bekijk hier de digitale versie.
Over VvE Transitie Centrum Brabant
Het VTCB is het centrale loket in Noord-Brabant waar VvE’s terecht kunnen met al hun vragen. De komende jaren staat het VTCB de VvE’s in Oosterhout bij met advies en begeleiding over verduurzaming.
Het VTCB is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van OPZuid en de Europese Unie. Het VTCB is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, VvE beheerders en VvE Belang.
Doe mee
Heb je plannen om jouw complex te verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Meld je dan aan voor de eerstvolgende cursus van het VTCB.
De cursus bestaat uit drie dagdelen en vindt plaats op maandag 7 oktober van 13.00 tot 17.00u (Gemeentehuis Oosterhout - Slotjesveld 1, 4902 ZP Oosterhout), dinsdag 15 oktober van 13.00 tot 17.00u (Locatie ICDuBo Rotterdam - Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam) en woensdag 23 oktober van 13.00 tot 17.00u (Gemeentehuis Oosterhout - Slotjesveld 1, 4902 ZP Oosterhout)
Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst en cursus kan bij het VTCB. Meld je aan via onderstaande button of bel naar 085 23 77 444.
Verduurzamen kost geld. Ben je benieuwd naar subsidie- en leningsmogelijkheden voor jouw VvE? Vul dan de energiesubsidiewijzer in van Milieu Centraal.
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Bedrijven en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je met jouw bedrijf verduurzamen? Lees dan het verhaal van Remco van Dessel.
Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout