De wijk duurzamer maken

Al langere tijd had Richard Pruimboom plannen om zijn aanbouw met sedum te bedekken. Hij kent de voordelen. Als in Oosterhout subsidie wordt vrijgemaakt voor deze nuttige klimaatmaatregel, is Richard er als de kippen bij. Zijn aanbouw krijgt een sedum dakbedekking. En Richard is supertevreden. Ook omdat hij de helft van de aanschafkosten, ongeveer 500 euro, krijgt vergoed met een gemeentelijke subsidie.  

Klaar voor de toekomst
Richard is een drukbezet man. Naast zijn werk bij een technisch dienstverlener is hij actief in de buurt. De buurt veiliger, leuker en duurzamer maken zijn voor hem belangrijke drijfveren. “Ik zet me graag in voor de wijk. Maar dat vraagt soms wel om een lage adem. Zo hebben we ons vorig jaar ingezet om met elkaar de wijk duurzamer te maken. Door te kijken naar mogelijkheden om de wijk groener te maken of kansen te benutten door gezamenlijk huizen te isoleren. Dergelijke initiatieven vragen veel inzet en energie. Ik ben daarom heel blij dat de gemeente Oosterhout zich steeds actiever opstelt. Bijvoorbeeld met subsidies voor extra wateropvang bij je thuis om wateroverlast tegen te gaan. Ik vind dat iedereen hiervan moet weten. Want zo kan je zelf echt iets doen.”

Waarom een sedumdak?
“Een sedumdak heeft nut. Nu mijn dak klaar is, ben ik daarvan nog meer overtuigd geraakt. Dit zie ik als de voordelen:

  • In de zomer blijft de woonkamer echt koeler. Het groen op het dak isoleert enorm.
  • Niet alleen qua temperatuur isoleert sedum. Ook qua geluid. Dat merken we bijvoorbeeld als het hard regent. We horen dat nauwelijks meer.
  • Een voordeel dat zeker niet mag worden weggepoetst, is de duurzaamheid van je dak. Een bitumendak met sedum gaat veel langer mee omdat het beschermd wordt tegen uv-straling. 
  • Bovendien is een sedumdak prachtig en het vraagt nauwelijks onderhoud. Ik kijk als ik wakker word met veel plezier uit het raam. 

En misschien wel het allerbelangrijkste. Mijn sedumdak van 24 m2 heeft maar liefst een opvangcapaciteit van 40 liter water per m2. In totaal dus bijna 1.000 liter regenwater. Een zware regenbui van 40 mm wordt direct door de sedumplanten opgenomen. Dat water stroomt dus niet naar het riool. Zo help ik direct om wateroverlast te voorkomen. En dat voelt goed.”

Ik kan het iedereen aanraden
Dat Richard heel tevreden is over sedum steekt hij niet onder stoelen of banken. “In mijn omgeving maak ik er volop reclame voor. Het werkt echt heel goed. Ik overweeg zelfs om een deel van mijn voortuin met sedum te beplanten. En ik heb nu al spijt dat ik niet gelijk mijn tuinberging heb gedaan. Zeker nu je subsidie krijgt, is mijn oproep aan iedereen met een geschikt dak: leg er sedum op. Je dak gaat langer mee, het is mooi, het zorgt voor geluids- en warmte-isolatie en je helpt direct mee om wateroverlast in je eigen wijk of straat te voorkomen. Gewoon doen!”

Delen

Meer verhalen vol energie

IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING

In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.

OOSTERHOUTSE BEDRIJVEN
DOEN HET NATUURLIJK

Bedrijven en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je met jouw bedrijf verduurzamen? Lees dan het verhaal van Remco van Dessel.

HOE DUURZAAM ZIJN WE AL IN OOSTERHOUT

Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.

© Gemeente Oosterhout