Alleen ben je sneller, samen kom je verder

Bij Remco van den Burg (52) uit Den Hout stroomt duurzaamheid door zijn aderen. Hij studeerde natuurkunde en milieumanagement. Nu werkt hij vanuit intrinsieke motivatie naast zijn baan in de IT in de werkgroep energie Dorpsbelang Den Hout. “Wij noemen onszelf de energiekelingen van het dorp.” De gemeente Oosterhout ondersteunt dit met kennis, middelen en een budget. Zo ontstaat de Stekkerestafette, een box met energiemeters die aan elkaar wordt doorgegeven. Remco hoopt op deze manier anderen te inspireren in verduurzaming van energieverbruik. Als ware inspirator in duurzaamheid heeft hij thuis ook zonnepanelen, een palletkachel, plannen voor een warmtepomp én een elektrische auto met eigen laadpaal.

Bewustwording
“De eerste stap in de energietransitie is mensen laten weten, wat ze zelf kunnen doen in energiebesparing,” vertelt Remco. “Het gaat de verkeerde kant op met de aarde. Vanuit Den Hout, een hechte gemeenschap, kunnen we samen iets doen om dit te veranderen. Door middel van de Stekkerestafette stimuleren inwoners elkaar om elektriciteit te besparen. Met behulp van energiemeters kunnen inwoners hun eigen energieverbruik meten en krijgen ze tips van Milieu Centraal om energie te besparen. Na de metingen leveren ze de doos in bij het eerstvolgende Houtse adres, dat ze per mail ontvangen.” Er zijn nu tientallen aanmeldingen en iedereen is heel positief over het initiatief. “De Stekkerestafette is een mooi voorbeeld van hoe je als kleine gemeente met de juiste motivatie meer kunt bereiken.”

Energiemeter
Logo Stekker Estafette
Impressie Doos Den Hout v2

Duurzame woning
Ook in zijn woning is Remco actief bezig met duurzamer leven. Hij merkte zijn hoge gasverbruik op. Daarom liet hij de buitenkant van zijn huis impregneren. Dit heeft een isolerende werking en vuil wordt afgestoten. Maar daar bleef het niet bij. Remco wilde ook elektrisch gaan rijden, maar niet afhankelijk zijn van laadpalen in zijn buurt. Daarom wekken zijn eigen zonnepanelen daarvoor de stroom op. “Een innovatief initiatief, dat gewaardeerd wordt in onze wijk,” grapt hij. Hij koppelde in de woonkamer, die minder goed geïsoleerd kon worden, de radiatoren van het gas af en installeerde een palletkachel. “Dit is een hoog rendementshaard met houtkorrels. Met ventilatoren wordt het de kamer ingeblazen. Zo blijft het in de winter lekker warm.” Ook wil hij voor het nieuwe deel van zijn woning een elektrische warmtepomp installeren.

Duurzaam buurtinitiatief
“Nu loopt er een enquête in Den Hout om te polsen wat inwoners al weten en of ze mee willen denken en helpen in onze werkgroep. Samen kunnen we nieuwe initiatieven in duurzaamheid ontwikkelen,” legt Remco uit. Zo denkt de werkgroep na over lange termijn initiatieven, zoals warmtescans voor in de winter en het uitvoeren van een blowertest, waar je kunt kijken of je huis goed geïsoleerd is. “Dit is in de gemeente Oosterhout al gebeurd. Wij willen dit initiatief ook in Den Hout gaan opzetten.”

In de toekomst is hij van plan een buurtinitiatief te ontwikkelen voor een warmtenet. “Dan kun je per straat met een buffervat en zonne-energie gaan werken.” Lokale buurtinitiatieven bieden inspiratie voor de werkgroep om nog meer te gaan verduurzamen in Den Hout. “Binnenkort organiseren we een informatieavond over duurzaamheid. En via het dorpsblad informeren we inwoners over onze initiatieven. Als we het samen doen, komen we er wel,” besluit Remco hoopvol.

Delen

Meer verhalen vol energie

IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING

In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.

OOSTERHOUTSE BEDRIJVEN
DOEN HET NATUURLIJK

Bedrijven en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je met jouw bedrijf verduurzamen? Lees dan het verhaal van Remco van Dessel.

HOE DUURZAAM ZIJN WE AL IN OOSTERHOUT

Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.

© Gemeente Oosterhout