IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Energiezuinig wonen en tegelijk ervoor zorgen dat je huis van het nodige gemak is voorzien. Bij Michiel Veldman komt het samen. In een paar jaar tijd heeft hij een reeks maatregelen genomen om zijn huis energiezuinig en comfortabel te maken.
Wolkje voor de zon
“De wasmachine draait hier thuis alleen als de zon schijnt. Want dan heb ik gratis groene stroom van mijn zonnepanelen”, zo vertelt Michiel. “En komt er een wolkje voor de zon, dan stopt de wasmachine even. En als hier ’s avonds wordt aangebeld, gaat na het aanbellen het buitenlicht kort aan. Als programmeur vind ik het leuk om hiermee bezig te zijn. Gewoon omdat het kan. Duurzaam leven en comfort gaan prima samen is mijn ervaring.”
Energiekosten: maar vier tientjes per maand
Michiel Veldman woont sinds zes jaar in Oosterhout. In 2017 kocht hij een zestiger jaren huis aan de Pottebakkerstraat. Slecht geïsoleerd en met een enorm gasverbruik van ruim 3.000 m3 per jaar. In vier jaar tijd bracht Michiel het gasverbruik terug tot 400 m3 en hij wekt zelf zijn elektriciteit op. Maandelijks betaalt hij nog maar vier tientjes aan gas en elektriciteit.
Een praktische idealist
Michiel is iemand van idealen. Hij vindt dat het anders kan en zet zich daarvoor in. Zo was hij een van de oprichters van Herenboer Breda. Hij vertelt daar met passie over: “Met 200 gezinnen zijn we eigenaar van 22 ha grond waarop we ons eigen voedsel verbouwen. We telen groente en fruit, maar er zijn ook kippen, varkens en koeien. Een boerin doet het dagelijkse werk. Op onze boerderij worden geen chemische middelen en kunstmest gebruikt. Het is een duurzaam concept. Wij eten er een heel jaar van. En je doet het met elkaar.” Het geeft direct inzicht in de drijfveren van Michiel. “Ik ben me altijd bewust geweest dat dingen anders kunnen en ook moeten. Daar wil ik dan ook zelf mee aan de slag gaan.”
Stap voor stap naar een duurzaam huis
In een aantal stappen heeft Michiel zijn huis duurzamer gemaakt. “Ik ben begonnen met het dak. Dat was slecht geïsoleerd en via het dak verlies je veel warmte. Direct daarna heb ik de spouw geïsoleerd. Alleen al deze twee maatregelen leverden een enorme besparing op mijn energierekening op. Vervolgens volgden zonnepanelen (hoog rendement van 400kWh/per paneel), een zonneboiler voor warm water en een hybride waterpomp. “Ik heb gekozen voor een hybridepomp omdat het voor mij heel lastig is om nu al volledig van het gas af te kunnen.”
Een koeler huis in de zomer
Een volgende stap die Michiel met overtuiging maakt, is een groen dak. “Echt ideaal, ons huis blijft in de zomer veel koeler, het bitumen dak gaat veel langer mee en door de verkoeling presteren de zonnepanelen beter. Ook ziet het er nog eens prachtig uit. Ik kan dat echt iedereen aanraden.”
Zonder gas- en stroomaansluiting
Maar klaar is Michiel nog niet. “Mijn ideale huis heeft helemaal geen gas of stroomaansluiting meer nodig. En dat kan. De volgende stappen zijn vloerisolatie met schuimbeton en vloerverwarming en het vervangen van meerdere kozijnen met HR-++ glas. Daarmee breng ik mijn energieverbruik nog verder terug. De laatste stap die ik wil maken is een pelletkachel die warmte en stroom levert. Die zijn er al. Ik ben dan helemaal zelfvoorzienend.”
Voor onze toekomst
Duidelijk mag zijn dat Michiel de zaken goed aanpakt. Het is natuurlijk mooi die lage energierekening. Maar daar staat natuurlijk ook een flinke investering tegenover. Toch? Michiel daarover: “Met de jaren verdien ik die terug. Maar minstens zo belangrijk is het plezier dat ik er aan beleef. Mijn advies aan iedereen in Oosterhout is: ga aan de slag en begin aan de buitenkant met de spouw en het dak. Dan bespaar je al enorm. Doe het voor jezelf, maar ook voor je kinderen en kleinkinderen.”
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Bedrijven en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je met jouw bedrijf verduurzamen? Lees dan het verhaal van Remco van Dessel.
Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout