Nieuws

Aanpak tegen energiearmoede van gemeente Oosterhout

Let op: vanaf 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk van de klussendienst of witgoedregeling gebruik te maken.

Vanwege de hoge energieprijzen en de dalende koopkracht komen steeds meer huishoudens in financiële problemen. Om energiearmoede te beperken en energierekeningen te verlagen, heeft de gemeente een aanpak om inwoners te helpen energie te besparen. De aanpak bestaat uit energiebesparende maatregelen, een witgoedregeling en informatiebijeenkomsten. De gemeente werkt hiervoor samen met Thuisvester, maar ook woningen van andere verhuurders en woningeigenaren komen in aanmerking.

Wethouder Willem-Jan van der Zanden: “We weten dat niet iedereen bij de gemeente durft aan te kloppen, daarom gaan wij naar de mensen toe om hen te helpen hun energiekosten te verlagen.”

Wie komen in aanmerking
Huishoudens die in 2022 recht hadden op de energietoeslag kunnen kiezen voor energiebesparende maatregelen of een nieuw witgoed apparaat. Huishoudens die in 2022 de energietoeslag hebben ontvangen krijgen automatisch een brief van de gemeente. Met een gratis antwoordkaart geven de inwoners hun keuze aan de gemeente door.

Energiebesparende maatregelen
Als inwoners kiezen voor de energiebesparende maatregelen komt de aannemer van Thuisvester gratis langs. Tijdens het bezoek inventariseert hij de woning, geeft advies en past direct kleine energiebesparende maatregelen toe die helpen de energierekening te verlagen. Zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen of een waterbesparende douchekop. Ook daar worden geen kosten voor in rekening gebracht. Een bezoek duurt maximaal 4 uur. Door het toepassen van energie besparende maatregelen gaat de energierekening omlaag. Dat bespaart een huishoudens wel honderden euro’s per jaar op de energierekening.

Inwoonster Elly van Gurp is erg blij met de energiebesparende maatregelen. Zo heeft Elly nu kleine en handige ventilatoren onder de radiatoren hangen:  “Dat merk je direct. Die verspreiden de warmte”. En bij de voordeur zijn extra tochtstrips bevestigd. Ook heeft ze nu stekkerdozen met een rode aan- en uitknop. Allemaal energiebesparende maatregelen die helpen de energierekening te verlagen. “Altijd doen, het kost je niks”.

Een nieuw witgoed apparaat
Het kan zijn dat huishoudens zelf al de nodige energiebesparende maatregelen hebben genomen. Zij kunnen kiezen voor een nieuw energiezuinig witgoed apparaat. Daarmee kunnen huishoudens een oud apparaat, die veel stroom verbruikt, omruilen voor een nieuw energiezuinig apparaat. Zoals een koelkast, vriezer of wasmachine. Als inwoners kiezen voor een nieuw witgoed apparaat ontvangen zij een unieke code waarmee zij een kadokaart kunnen aanvragen.

Via een online kadokaartensysteem van het Regionaal Energieloket (REL) kunnen de huishoudens een nieuw apparaat aanschaffen. Inwoners kunnen de kadokaart ook fysiek inwisselen bij (lokale) aangesloten winkels. De kadokaarten hebben een waarde van 500 euro. De kadokaarten kunnen alleen ingewisseld worden voor een energiezuinig apparaat. Inwoners hebben 62 dagen om de aangevraagde kadokaart te gebruiken. Als huishoudens kiezen voor een duurder apparaat, zijn de bijkomende kosten voor eigen rekening. De bezorg- en aansluitkosten zijn niet standaard inbegrepen. 

Inwoner Jan: “Ik moet mijn woning verlaten omdat deze gesloopt gaat worden. De keuze voor een nieuw witgoed apparaat was in mijn geval dus snel gemaakt”

Hulp van energiecoach
De energie bespaar coaches van de gemeente komen langs om te horen of inwoners nog hulp nodig hebben of vragen hebben. Ook helpen zij met het maken van de keuze tussen de energiebesparende maatregelen en een nieuw witgoed apparaat en geven de coaches advies op maat waarmee zij het meeste kunnen besparen.

Informatiemarkten met tips en informatie
Om iedereen te kunnen helpen met het besparen van energie organiseert de gemeente ook informatiemarkten in buurthuizen en activiteitencentra waar mensen vrijblijvend langs kunnen komen voor tips en hulp. Tijdens de markten zullen verschillende partijen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld het energie bespaar team van de gemeente en Thuisvester, de energiecoaches van Oosterhout Nieuwe Energie en budgetcoaches van Surplus. Inwoners ontvangen een brief wanneer de informatiemarkt in hun wijk plaats zal vinden.

Aanpak per wijk
De aanpak wordt per wijk uitgerold. In februari is gestart in de wijk Oosterheide. In april is de wijk Slotjes aan de beurt.

 

Delen

© Gemeente Oosterhout