Nieuws

Oosterhout doet vanaf vandaag mee aan het NK Tegelwippen

Vandaag wipt wethouder Guus Beenhakker samen met inwoner Davey Raaijmakers de eerste tegels als startactie van het NK Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat de gemeente Oosterhout de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Gemeente Oosterhout roept alle inwoners en bedrijven op om mee te wippen
Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering – zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Gemeente Oosterhout roept daarom alle inwoners en bedrijven op om mee te wippen.

Wethouder Guus Beenhakker: “We vinden meer groen en biodiversiteit in onze gemeente erg belangrijk. Daarom proberen we onze inwoners en bedrijven zo goed mogelijk te helpen met onder andere de gratis tegeltaxi, geveltuintjes en de subsidie klimaatvriendelijke tuin en daken. “

Davey doet mee
Inwoner Davey Raaijmakers doet ook mee aan het NK Tegelwippen. Hij en zijn partner zijn onlangs verhuisd naar deze woning. Ze hebben allebei groene vingers en willen graag meer vergroening in hun voor- en achtertuin. Ook vinden zij het milieu en meer biodiversiteit heel belangrijk.

Staat van Nederlandse tuinen
Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

“We snappen dat vergroening ook lastig kan zijn. Om die reden starten we met een pilot in Vrachelen-Noord en Markkant waar inwoners gratis een tuincoach kunnen aanvragen.“ vervolgt wethouder Beenhakker.

Wint Oosterhout de Gouden Schep of Gouden Tegel?Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Gemeente Oosterhout gaat officieel de strijd aan met gemeente Altena. Ook dit jaar gaat Oosterhout weer voor de winst.

Draag ook een steentje bij
Inwoners en bedrijven kunnen de gewipte tegels vanaf 21 maart 2023 doorgeven via de nationale tegelteller van het NK Tegelwippen. Zo maken we samen Oosterhout mooier, groener en klimaatbestendiger!

Ga voor meer informatie naar website van gemeente Oosterhout en naar en nk-tegelwippen.nl.

Delen

© Gemeente Oosterhout