Nieuws

Extra budget beschikbaar voor subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen

Vanaf deze week kunnen inwoners uit de gemeente Oosterhout weer gebruik maken van de subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen. Het verstrekken van de subsidie om je tuin te vergroenen blijkt al lange tijd succesvol. Daarom is er extra budget vrij gemaakt. 

Op naar een klimaatbestendig Oosterhout
Het klimaat verandert. Het wordt steeds warmer en droger in Oosterhout. In de stad of in de tuin is er soms hitteoverlast. Dit brengt risico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor de gezondheid van onze inwoners, de natuur en de drinkwatervoorraad. Ook zijn er regelmatig extreme regenbuien, waardoor er wateroverlast kan ontstaan in tuinen of buurten. Het klimaatbestendig maken van onze woonomgeving staat daarom de komende jaren hoog op de agenda. 

Met de subsidie klimaatvriendelijke tuinen kunnen inwoners uit de gemeente Oosterhout een vergoeding ontvangen voor het aanbrengen van diverse klimaatbestendige maatregelen rondom het huis. Zo zijn er inwoners die hiermee al een groen dak hebben aangelegd, een regenton hebben geplaatst of tegels uit de tuin hebben verwijderd en daarvoor in de plaats groene beplanting hebben aangebracht. De subsidie stimuleert inwoners om Oosterhout samen met de gemeente klimaatbestendig te maken. 

Het enthousiasme voor de subsidie is zo groot dat de pot voor dit jaar vlak voor de zomervakantie al leeg was. Er is besloten om extra budget vrij te spelen om inwoners die hun tuin dit jaar nog willen aanpakken een steuntje in de rug te geven. 

“We timmeren hard aan de weg”
De gemeente Oosterhout staat sowieso niet stil als het gaat om klimaatadaptatie. “Deze week zijn we 3e geworden bij het NK Tegelwippen. Dat is een enorme prestatie! Daarnaast kijken we samen met inwoners naar geveltuinen en onderzoeken we mogelijkheden voor vergroening op bedrijventerreinen. Ook gaan we klimaatadaptatie de komende jaren zoveel mogelijk borgen in eigen beleid en zorgen we ervoor dat iedereen de juiste voorlichting voorhanden heeft. Er is nog werk aan de winkel, maar we timmeren hard aan de weg naar een klimaatbestendig Oosterhout”, aldus wethouder Kastelijns.

Delen

© Gemeente Oosterhout