Nieuws

Word een Tuinklimaatcoach en help anderen met hun tuin vergroenen

12 maart 2024

Gemeente Oosterhout is in samenwerking met Orbis opzoek naar enthousiaste vrijwilligers die tuinklimaatcoaches willen worden en zich graag inzetten voor een groene leefomgeving. Op 25 maart van 19.00 tot 20.00 uur vindt de eerste opleidingsavond plaats in Theater de Bussel. Tijdens deze avond zal een ervaren tuinklimaatcoach de training verzorgen. Kom vrijblijvend naar de opleidingsavond en ontdek of je een tuinklimaatcoach wilt worden. Aanmelden kan via de link. Wethouder Guus Beenhakker moedigt enthousiaste inwoners aan om zich aan te melden voor de opleidingsavond om tuinklimaatcoaches te worden; “samen maken we Oosterhout groener.”

Wat doet een tuincoach?Tuinklimaatcoaches geven advies aan inwoners over verschillende maatregelen om hun tuin klimaatbestendiger, biodiverser en groener te maken. Denk aan het afkoppelen van regenwater, het gebruik van klimplanten voor muurbekleding of het installeren van nestkasten en regentonnen. Tuinklimaatcoaches krijgen duidelijke instructies en handvatten om goed advies te kunnen geven aan inwoners met tuinvragen. Zo gaan ze met extra kennis op pad. Na elk bezoek levert de coach een kort verslag aan met diverse tips voor de tuin en een verwijzing naar de subsidieregeling van de gemeente Oosterhout.

 

Opleidingsavond op 25 maart van 19.00 – 20.00 uur in Theater de Bussel
Geïnteresseerden vrijwillige tuinklimaatcoaches kunnen vrijblijvend naar de opleidingsavond komen voor meer informatie. Er is ook tijd om vragen te stellen aan een ervaren tuinklimaatcoach. Na afloop van de opleidingsavond kunnen geïnteresseerden beslissen of zij een tuinklimaatcoach willen worden. Aanmelden voor de opleidingsavond is mogelijk via de link.

Samen maken we Oosterhout groener
Het klimaat verandert. Het wordt steeds warmer en droger in Oosterhout. Droge en hete zomers worden afgewisseld door periodes van veel neerslag en wateroverlast. Minder tegels en meer beplanting in de tuin werken verkoelend en verminderen wateroverlast. Volgens wethouder Guus Beenhakker is meer groen en biodiversiteit in onze gemeente erg belangrijk, maar niet altijd eenvoudig om toe te passen. “Om die reden hebben we na de succesvolle pilot van vorig jaar in Vrachelen-Noord en Markkant besloten om zelf vrijwillige tuinklimaatcoaches te gaan werven. Zij kunnen vervolgens inwoners helpen die niet weten hoe zij hun eigen tuin kunnen aanpakken door passend advies te geven. Voordat we inwoners kunnen helpen met tuinadvies, moeten we eerst enthousiaste en vrijwillige tuincoaches werven. Ik roep dan ook alle inwoners met een groen hart op zich aan te melden voor de opleidingsavond. Samen maken we Oosterhout groener,” aldus de wethouder klimaatadaptie. Oosterhout meer voor elkaar!

 

Delen

© Gemeente Oosterhout