Duurzaam Oosterhout Week

Het programma

De Duurzaam Oosterhout Week is een week boordevol activiteiten over duurzaam wonen en leven. Met de prachtige film Honeyland, een lezing van The Ocean Cleanup oprichter Florian Dirkse, een ondernemersevent en natuurlijk een wervelende Duurzaam Oosterhout Markt. Hieronder lees je het volledige programma. Zorg dat je erbij bent. Voor jezelf en voor de toekomst van ons allemaal.

ZATERDAG 2 OKTOBER 
START VAN DE DUURZAAM OOSTERHOUT WEEK

13.00 uur • Opening week - Optocht `Rattenvanger van Oosterhout' vanaf Stichting hergebruik

14.00 - 16.00 uur • Uitzending Duurzaamheidscafé ORTS vanuit Theek 5

Aftrap van de week door wethouder Marcel Willemsen. De wethouder hijst de vlag bij de start van de Rattenvanger-parade van H19 die samen met buurtbewoners in Arkendonk strijden tegen zwerfvuil en ratten.

Tijdens de uitzending Vandaag op Zaterdag door ORTS vindt de aftrap van het Duurzaamheidscafé plaats, dat daarna maandelijks wordt uitgezonden. In de uitzendingen is er aandacht voor mooie lokale initiatieven van bewoners en ondernemers die soms ook in het zonnetje worden gezet. Ook komen de 17 duurzame doelen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG’s, aan bod. En dat is eveneens leerzaam en interessant. 

ZATERDAG 2 OKTOBER  
VAREN EN PLASTIC VANGEN MET DE WATERSCOUTING

10.00 uur • Waterscouting Zuiderkruis

Wil je varen in een open boot om plastic/afval te vangen en er meer over te horen te krijgen?
 
Nou dat kan!
Op zaterdag 2 oktober kun je meevaren in een van de boten van de Waterscouting Zuiderkruis.
Meer lezen

ZONDAG 3 OKTOBER  
BEKENDMAKING STADSFOTOGRAAF OOSTERHOUT

16.00 uur • Theek 5

Op zondag 3 oktober 16:00 uur maakt de wethouder in een besloten bijeenkomst in Theek5 bekend, wie de nieuwe stadsfotograaf
van Oosterhout wordt.
Het publiek kan vanaf 1 september stemmen, in de bibliotheek of digitaal, op de twee overgebleven genomineerden. In een doorlopende raamexpositie bij Theek 5 zijn de werken met het thema duurzaamheid van alle deelnemers uit de voorrondes te bekijken. 

VANAF MAANDAG 4 OKTOBER  
GEHELE WEEK AANDACHT OP SCHOLEN VOOR DUURZAAMHEID

Diverse scholen

De gehele week is er op diverse scholen aandacht voor het onderwerp duurzaamheid. Er gaat een duurzame ontdekbus op verschillende scholen rijden en er is aandacht voor zwerfafval.

MAANDAG  4 OKTOBER  
WORKSHOP DUURZAME
KEUZES IN DE SUPERMARKT

19.00 uur • Theater De Bussel / Theek 5

Deze workshop verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomsten zijn actief, sociaal, informatief en gaan in een hoog tempo een serieuze maar niet te zware dialoog aan.

DINSDAG 5 OKTOBER
ONDERNEMERSEVENT - GELD VERDIENEN AAN DUURZAAMHEID?  

14.30 – 18.00 uur • Theater de Bussel

De veranderingen gaan deze tijd razendsnel. De coronacrisis heeft veel Oosterhoutse ondernemers geraakt. Deze zomer werden we opgeschrikt door zware regenval en de gevolgen van klimaatverandering. Het is nu tijd om in actie te komen. Door duurzaam te ondernemen en te investeren in de duurzame ontwikkeling van je bedrijf.

WOENSDAG 6 OKTOBER
LEZING FLORIAN DIRKSE

 20:15 uur • Theater De Bussel / Theek 5

Na 2 jaar rond de wereld zeilen vond Florian Dirkse zijn missie: het opruimen van onze oceanen. Hij is een van de oprichters van The Ocean Cleanup. Florian deelt zijn dromen het liefst met iedereen. In een inspirerende en interactieve lezing vertelt hij gepassioneerd over het lef om andere wegen te bewandelen! Laat je inspireren.

WOENSDAG 6 OKTOBER
HOOGTIJ - PATRICK NEDERKOORN

20:30 uur • Theater De Bussel

'Als maar de helft van alle klimaatprognoses klopt, dan zal Nederland ooit onder de zeespiegel verdwijnen. Er komt dus een dag waarop 17 miljoen oranje klimaatvluchtelingen met caravans over de linkerrijbaan naar Duitsland komen.'

DONDERDAG 7 OKTOBER
FILM HONEYLAND

19:30 uur • Galvanitasfabriek in de cultuurmakerij, Wilhelminakanaal Zuid 104

Schitterende film over de ongetrouwde bijenhoudster Hatidze in Macedonië die in harmonie met wilde bijen leeft. Die harmonie wordt wreed verstoord als een gezin met koeien en eigen bijenvolken in haar dorp neerstrijkt. Een actuele parabel over eenvoudig in balans leven met je omgeving tegenover de chaos die kan ontstaan.

Voorafgaand aan de film verzorgt bijenhoudersgilde Oosterhout een inleiding.

Er zijn slechts 50 kaartjes beschikbaar 
Ticketprijs: € 9,-
Reserveren is verplicht.

VRIJDAG 8 OKTOBER
HET DUURZAME GESPREK: FOCUS OP DUURZAME WARMTE IN OOSTERHOUT

19:30 uur • Theek 5

Op vrijdagavond 8 oktober 2021 organiseert de gemeente Oosterhout het duurzame gesprek over duurzaam wonen en duurzame warmte. Om 20.00 uur staan in Theek 5, midden tussen de boeken, twintig stoelen klaar. Heb jij een droom voor de duurzame toekomst van jouw dorp of stad? Kun jij vooruit denken over misschien wel de grootste uitdaging van nu: de energie- en warmtetransitie? En wil jij hierover meepraten? Meld je dan nu aan en claim een van de beschikbare stoelen, voordat anderen het voor jou bepalen. Laat je mening horen en doe mee aan het duurzame gesprek.

ZATERDAG 9 OKTOBER
OPENING DUURZAAM OOSTERHOUT MARKT

10:00 - 16:00 uur • Basiliekplein en foyer theater De Bussel
10.00 uur • Officiële opening door wethouder Melsen

De gemeente Oosterhout heeft samen met ONE een mobiel duurzaamheidshuisje laten maken. Dit tiny house op wielen helpt Oosterhouters te informeren over mogelijkheden van het verduurzamen van hun woning. Tijdens de officiële opening van de Duurzaam Oosterhout Markt wordt het huisje door wethouder Dees Melsen onthuld.

Na de opening, staan in de foyer van De Bussel én op het Basiliekplein ongeveer dertig organisaties en bedrijven die je meer kunnen vertellen over duurzaam wonen en leven. Informatie over een groenere tuin, je huis isoleren en zonnepanelen maar ook als je meer wilt weten over duurzame voeding of elektrisch rijden? Je vindt het deze dag allemaal.  

ZATERDAG 9 OKTOBER
DUURZAAM OOSTERHOUT WORKSHOPS

11:00 - 15:00 uur • Theater De Bussel

Op de Duurzaam Oosterhout Markt worden gratis workshops georganiseerd. Bekijk hier alle workshops en meld je aan.

Meer lezen

ZATERDAG 9 OKTOBER
KINDERMIDDAG DUURZAAMHEID EN KINDERBOEKENWEEK

13:00 - 16.00 uur • Theek 5

Een leuke en leerzame middag voor kinderen tot 12 jaar (basisschool). Met diverse activiteiten. De middag wordt geopend met een dans, er is een duurzame ontdekbus, BYOR (Bouw je eigen robot van afvalmaterialen), een speurtocht door de bieb en een lezing door een boswachter en schminken 'wat je maar wilt worden'. Dat wil je toch niet missen?
Klik hier voor totaaloverzicht activiteiten en boeken workshops.

ZONDAG 10 OKTOBER
DUURZAME KLEDING VOOR EN DOOR JONGEREN

Op deze dag gaan we aandacht geven aan duurzame kleding voor en door jongeren. Er wordt op dit moment hard gewerkt om het programma rond te krijgen. Verdere info volgt spoedig via deze site en via de social media kanalen.

De Duurzaam Oosterhout Week wordt georganiseerd door:

© Gemeente Oosterhout