Duurzaam Oosterhout Week

Ook op jouw bordje

De Duurzaam Oosterhout Week, noteer het in je agenda, is van 8 t/m 15 oktober 2022. En we beloven je, het wordt een topweek. Het complete programma wordt binnenkort bekend, maar het thema staat vast: 'Ook op jouw bordje'. Met onder andere aandacht voor lokale en duurzame voeding en de energietransitie waarmee we samen aan de slag gaan. Met de Duurzaam Oosterhout Week brengen we mensen bij elkaar en nieuwe initiatieven tot stand. Met elkaar krijgen we meer voor elkaar. Zorg dat je erbij bent.

ZATERDAG 8 OKTOBER
ONTHULLING KUNSTWERK

Tijd: 11.00 uur
Hoofseweg (onder viaduct)

Op 8 oktober om 11.00 uur onthult Wethouder Willem-Jan van der Zanden onder het viaduct aan de Hoofseweg een gloednieuw kunstwerk van 24 meter lang. Het is natuurlijk nog een verrassing hoe het er precies uitziet, maar als je de Oosterhoutse illustratrice Heidi Rombouts en ontwerper Juul Langenberg kent, dan weet je dat dit een speels ontwerp zal zijn met een mooi verhaal.  

.

ZATERDAG 8 OKTOBER
DUURZAAMHEIDSCAFÉ ORTS

Theek 5

Meer informatie volgt.

ZATERDAG 8 OKTOBER
KOOS EN MOOS (4+)
Peuterfestival in het Oerwoud

Tijd: 10:00 & 11:30 uur
Theater de Bussel, Kleine zaal

Maak kennis met de leukste, liefste en dapperste koala óóit! Koos de Koala is vanuit het verre Australië naar Nederland gekomen om kinderen lichtvoetig in aanraking te brengen met de grote milieuthema’s. Het is zijn missie om bewustwording te vergroten over de natuur, dieren en het klimaat. En dat doet hij samen met zijn allerbeste mensenvriend Moos. Hij heeft energie voor 10! De twee vertellen elkaar spannende verhalen, zingen samen liedjes en halen grappen met elkaar uit.

ZATERDAG 8 OKTOBER
Hé, wie zit er op de WC? (2+)
Peuterfestival in het Oerwoud

Tijd: 10:00 uur
Theater de Bussel, Kleine zaal

Wie kent ze niet? De hilarische prentenboeken ‘Hé, wie zit er op de wc?’ en ‘Retteketet! We gaan nog niet naar bed!’ van Harmen van Straaten. Twee boeken vol humor waarin een jongetje ons meeneemt in zijn wereld van knuffels, die heel nodig naar de wc moeten en allerlei gekkigheden verzinnen om maar niet naar bed te hoeven. Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt de prachtige prenten uit beide boeken tot leven in een fysieke theatervoorstelling vol verrassingen en humor.

ZONDAG 9 OKTOBER
VOED JE MET INSPIRATIE-VITAMINEN
Maak wijze stappen naar beter!

Tijd: 14:00 - 16:15 uur
Theek 5

Gediplomeerd OERsterk-coach Ilse Jaspers neemt je mee op de weg naar een gezonder, fitter en blijer leven. OERsterk staat voor Ontspanning, Eten (voeden ipv vullen) en Regelmatig bewegen. Wees welkom, want jij wilt je toch ook OERsterk voelen?

MAANDAG 10 OKTOBER
DUURZAAM GESPREK
Inspiratie voor duurzaam leven

Tijd: 19:00 - 22:00 uur
Theek 5, In between

In het midden van Theek 5 staan 20 stoelen klaar. Als iedereen er is sluiten we de gordijnen en gaan het hebben over hoe jij kunt bijdragen aan een beter klimaat door duurzaam te leven. En dat hoeft niet meer geld te kosten. We starten met een aantal inspirerende verhalen van mensen uit Oosterhout en omgeving.

DINSDAG 11 OKTOBER
ONDERNEMERSEVENT: OOK OP JOUW BORDJE!

Tijd: 18:30-22:30 uur
De Bussel

Ontdek samen met een volle zaal aan ondernemers uit Oosterhout en omstreken wat de beste aanpakken zijn voor de verduurzaming, werkgeverschap en groeien in een snel draaiende economie. De wereld is hoe dan ook in beweging, maar de voorgestelde transities maken is nog niet zo makkelijk. Tijd om kennis te delen en samen meer voor elkaar te krijgen! Want ja, het komt ook op jouw bordje terecht.

WOENSDAG 12 OKTOBER
CABARET PIEPSCHUIM
voorstelling klimaatadaptatie

Tijd: 20:30 uur
Theater de Bussel, Kleine zaal

Oké, we gaan er allemaal aan. Wat nu?!

We hebben de verkeerde afslag genomen, we gaan de verkeerde kant op … en met steeds grotere snelheid. We zijn alle redelijke grenzen al gepasseerd en de motor begint gevaarlijk warm te worden. Buiten de Lijntjes is een kolkende mix van keiharde feiten over onze slappe knieën, troostend liedmateriaal waarvan je zult huilen van het lachen, en lachen van het huilen en een sprankje hoop. Misschien. Een zware boodschap verpakt in het lichtste materiaal denkbaar: Piepschuim.

DONDERDAG 13 OKTOBER
PIERRE WIND:
EEN CULINAIR COLLEGE

Tijd: 20:15 uur
Theater de Bussel, Grote zaal

Tijdens deze wervelende en inspirerende theaterlezing laat de bekende, enthousiaste tv-kok Pierre Wind van alles zien en vertelt hij vol enthousiasme over eten, smaak, ingrediënten en toepassingen.

VRIJDAG 14 OKTOBER
FILM MJÓLK

Tijd: Inloop 19.30 uur, aanvang programma 20.00 uur.
Zuivelboerderij De Driehoek

Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorpje in de buurt van Reykjavik. Wanneer hij plotseling sterft, neemt Inga alleen de touwtjes in handen van het familiebedrijf. Al snel ontdekt ze dat de coöperatie misbruik maakt van haar monopolie door allerlei verplichtingen op te leggen aan de lokale landbouwers. Zij besluit dan maar ten strijde te trekken tegen dit maffia-systeem om de onafhankelijkheid van haar gemeenschap veilig te stellen.

Bekijk de trailer

ZATERDAG 15 OKTOBER
DUURZAAM OOSTERHOUT BINNEN-  EN BUITENMARKT

Tijd: van 10.00 - 16.00 uur
Theater De Bussel en Basiliekplein

Ook dit jaar geniet je van de binnenmarkt in Theater De Bussel en de buitenmarkt ernaast op het Basiliekplein. Alles staat in het teken van duurzaam wonen en leven en natuurlijk is de toegang gratis. Binnen zie je een keur aan mogelijkheden en nieuwe techniek om je huis te verduurzamen. Je kunt zo veel besparen op je energierekening. De buitenmarkt staat volledig in het teken van duurzamer leven. Zo kan je er duurzaam gemaakte sportkleding shoppen. En je ziet hoe kleding en speelgoed een tweede leven krijgen. Wil je je eigen tuin vergroenen? Dan moet je zeker op de buitenmarkt zijn. Geniet ook van de lekkernijen. Maak bijvoorbeeld kennis met thee van kruiden die groeien op onze akkers en weilanden en met (h)eerlijke lokaal geteelde groente en fruit. Kortom: mis het niet.

ZATERDAG 15 OKTOBER
KINDERMIDDAG

Tijd: 13:00 - 16:00 uur
Theek 5

Kom je ook met je kinderen naar onze kindermiddag? De hele middag zijn er leuke dingen te doen in de bibliotheek. Met het thema Gi-Ga-Groen van de Kinderboekenweek sluiten we mooi aan op de Duurzaam Oosterhout week. De duurzame Ontdekbus staat buiten, er is een speurtocht, een gaaf Kindercollege en workshops waarin je kinderen van afval muziek kunnen maken! Ook kunnen je kinderen zich de hele dag door laten schminken. Komen jullie ook?

8-15 OKTOBER
LEKKER OP JOUW BORDJE

Eeterij  D'n Bal, restaurant In de Achtertuin en restaurant Quisine

Eerst eten. Het is Oosterhout ten voeten uit. Wat ligt er tijdens de Duurzaam Oosterhout Week van 8 t/m 15 oktober op jouw bordje? De organisatie kan je deze drie restaurants van harte aanbevelen. Ze hebben duurzaamheid en lekker eten hoog in het vaandel. Tip: bezoek ze deze week alle drie.12 en 15 OKTOBER
THE GREEN HOUSE

Woensdag 12 oktober 9:00-13:00 uur en zaterdag 15 oktober 10:00-16:00 uur naast de ingang van de Bussel

Loop naar binnen en laat je inspireren door de mogelijkheden die er zijn voor verduurzaming van eigen huis- en tuin. Dit 100% duurzame huis is voorzien van goede isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Ga in gesprek met de Energiecoaches ONE en medewerkers van de gemeente, en stel je vragen over duurzaam wonen, vergroening van je tuin en dak, gemeentelijke subsidies en de duurzaamheidslening. The Green House is open voor iedereen die een duurzame toekomst voor ogen hebben.

Op 16 oktober is The Green House geopend op het activiteitencentrum Slotjes van 10:00 tot 16:00 uur.

De Duurzaam Oosterhout Week wordt georganiseerd door:

© Gemeente Oosterhout