Isoleren en volledig elektrische warmtepomp

Onderstaande adviezen zijn gebaseerd op de huidige kennis. Het definitieve besluit over een aardgasvervanger moet nog worden genomen.

In jouw wijk is momenteel een volledig elektrische warmtepomp de beste oplossing. Kijk voor meer informatie en tips op de pagina over de volledig elektrisch warmtepomp van Milieu Centraal.  

Geen gas en besparen op je energierekening
Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp zorgt zelfstandig voor het verwarmen van je woning en voor warm water. Daarvoor gebruikt de warmtepomp duurzame energie uit de buitenlucht of uit de bodem en elektrische stroom. Meer weten over warmtepompen?  Lees verder op de pagina over warmtepompen van Milieu Centraal.

Wordt een warmtepomp verplicht?
Je bepaalt zelf wat het beste moment is om een warmtepomp aan te schaffen. Bijvoorbeeld als je gaat verbouwen of als je cv-ketel aan vervanging toe is. Houd er rekening mee dat er vanaf 2026 eisen gaan gelden voor energiezuinig verwarmen. Huiseigenaren die na 2025 hun oude cv-ketel willen vervangen voor een nieuwe, zijn verplicht daar minimaal een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Lees verder over deze verplichting op de pagina hybride warmtepomp de standaard in 2026 van de Rijksoverheid.  

Subsidies en leningen
De overheid moedigt duurzaam verwarmen aan met subsidies en leningen. Kijk op:

Wanneer wordt mijn wijk aardgasvrij?
Uiteindelijk gaan alle wijken van het aardgas af. Ook jouw wijk. Je krijgt ruim van tevoren te horen wanneer er in jouw wijk geen aardgas meer wordt geleverd. 

Wat kan je nu al doen?
Je kan nu al veel doen om je huis energiezuinig te maken en kosten te besparen. Bijvoorbeeld door:

  • energiebesparende maatregelen te nemen. Kijk op de pagina snelle bespaartips voor tips en meer informatie;
  • te starten met isoleren. Meer weten over dit onderwerp? Lees verder op de pagina over isoleren van het Regionaal Energieloket;
  • elektrisch te koken;
  • zonnepanelen te nemen.

Woon je in een huurwoning?
Ook als huurder kan je stappen ondernemen om je woning duurzamer te maken. Vraag je woningbouwcorporatie of huurbaas naar de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie. Daarnaast kan je een aantal dingen zelf regelen. Kijk op de website tante-tip.nl voor tips over het verwarmen, ventileren en koelen van je woning.

Meer informatie en advies
Wil je meer weten over energie besparen en de overstap naar schone en duurzame energie?

Heb je overige vragen? Stuur dan een mail naar duurzaam@oosterhout.nl

© Gemeente Oosterhout