Onderstaande adviezen zijn gebaseerd op de huidige kennis. Het definitieve besluit over een aardgasvervanger moet nog worden genomen.
Een warmtenet is in jouw wijk of buurt misschien mogelijk, de gemeente onderzoekt dit nog. Het gaat minimaal 5 tot 10 jaar duren voordat de eerste huizen in jouw wijk mogelijk worden aangesloten op een warmtenet. Inwoners van deze wijk of buurt worden bij ontwikkelingen op tijd geïnformeerd. Momenteel zijn isoleren en een hybride warmtepomp de beste tussenoplossing. Lees verder op de pagina over een warmtenet van Milieu Centraal.
Ben je al aangesloten op een warmtenet? Dan zijn er zijn er geen (grote) veranderingen. Je kunt natuurlijk wel aan de slag met het verduurzamen van je woning. De ontwikkelingen over het Amernet kan je volgen op de website van Ennatuurlijk.
Minder gas en besparen op je energierekening
Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruik je minder aardgas.
Met een hybride warmtepomp bespaar je op je gasverbruik en je energierekening. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt vaak gebruik van de energie uit de buitenlucht. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of je huis snel moet worden opgewarmd. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Meer weten over hybride warmtepompen? Lees verder op de pagina over hybride warmtepompen van Milieu centraal.
Subsidies en leningen
De overheid moedigt duurzaam verwarmen aan met subsidies en leningen. Kijk op:
Wanneer wordt mijn wijk aardgasvrij?
Uiteindelijk gaan alle wijken van het aardgas af. Ook jouw wijk. Je krijgt ruim van tevoren te horen wanneer er in jouw wijk geen aardgas meer wordt geleverd.
Wat kan je nu al doen?
Je kan nu al veel doen om je huis energiezuinig te maken en kosten te besparen. Bijvoorbeeld door:
Woon je in een huurwoning?
Ook als huurder kan je stappen ondernemen om je woning duurzamer te maken. Vraag je woningbouwcorporatie of huurbaas naar de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie. Daarnaast kan je een aantal dingen zelf regelen. Kijk op de website tante-tip.nl voor tips over het verwarmen, ventileren en koelen van je woning.
Meer informatie en advies
Wil je meer weten over energie besparen en de overstap naar schone en duurzame energie?
Heb je overige vragen? Stuur dan een mail naar duurzaam@oosterhout.nl.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout