
IK SCHROK ME KAPOT VAN DE GASREKENING
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Angela en Cor van Gils verhuisden eind 2021 naar hun nieuwbouwwoning aan de rand van de nieuwe wijk De Contreie. Met hun nieuwe huis wilden ze meer dan alleen voldoen aan de huidige normen voor verduurzamen. “We willen met dit huis grensverleggend verduurzamen en anderen inspireren” vertelt het enthousiaste echtpaar.
“Ons vorige huis hebben we een paar jaar geleden helemaal opgeknapt en het voldeed aan de huidige duurzaamheidsnormen” vertelt Cor. “Toch gingen we op zoek. Uiteindelijk lukte het ons om grond te kopen. We hadden het geluk dat we net daarvoor ons huis wisten te verkopen.” Angela vult aan: “We hadden de grond in De Contreie al even in optie. Die tijd hebben we benut om alvast na te denken over het huis en de inrichting. We konden hierdoor onze architect Will Taks (Condor uit Dongen) vrijwel direct aan de gang zetten.”
Ons huis als energiecentrale
Cor wilde als zelfstandig ondernemer altijd het verschil maken en grenzen verleggen. “Met de bouw van ons nieuwe huis had ik dezelfde gedachte en Angela stond daar volledig achter. Het moest zo duurzaam en energiezuinig mogelijk worden gebouwd. Met als uiteindelijke doel om meer energie op te wekken dan we zelf gebruiken. Zeg maar, ons huis als energiecentrale.”
Warmtepomp water/water
“Om duurzaam te verwarmen en koelen stond vanaf dag één vast dat we een water/water warmtepomp wilden installeren” vertelt Cor. “Normaliter worden dan grondboringen gemaakt tot circa 100 meter diepte. De warmtepomp dient om ’s winters via de vloerverwarming het huis te verwarmen en ’s zomers via dezelfde vloerverwarming te koelen. Onze architect kwam met het idee om ons huis te koelen met een geavanceerd koelleidingensysteem in de plafonds. Zijn benadering was heel simpel: koude valt naar beneden waardoor bij hoge temperatuur het gehele huis behaaglijk blijft in plaats van alleen een koude vloer. Dit betekende wel dat het leidingensysteem meer dan dubbel moest worden uitgevoerd. En welke zekerheid is er dat het 100 procent gaat werken? We kwamen in contact met technisch installatiebureau Van Dijk in Made die met ons wilde meedenken. Ook voor hen was de uitvoering van een dergelijke installatie helemaal nieuw. Het aantal flowgroepen werd meer dan verdubbeld naar 40 stuks en de diepte van de grondboring werd vanwege de gewenste koel/verwarmingscapaciteit verhoogd naar maar liefst 200 meter. Het water dat in de zomer door de plafonds stroomt, wordt via de wisselaar naar een diepte van 200 meter gepompt. Hierdoor neemt de capaciteit van de grondwarmte toe. En die gebruiken we dan in de winter weer voor de verwarming. Het resultaat is een relatief grote rendementsverbetering van de gehele installatie. Afgelopen zomer met 35 graden was het binnen een aangename 22 graden. Momenteel zijn we met Van Dijk nog bezig met wat kleine aanpassingen om de efficiëntie verder de verhogen.”
32 zonnepanelen
Je zou bij deze waterpompinstallatie ook een forse elektriciteitsrekening verwachten. Cor pakt zijn telefoon en laat de maandelijkse overzichten zien. “We leveren dankzij 32 zonnepanelen (jaaropbrengst 13.000 kWh) op het zuiden fors meer elektriciteit dan we gebruiken”, vertelt hij lachend. “En we houden ons elektriciteitsverbruik in de hand. De warmtepomp gebruikt de meeste energie. Jaarlijks zo’n 3.000 kWh en dat vind ik reuze meevallen. Verder hebben we bij elk apparaat in huis kritisch naar het energieverbruik gekeken. En natuurlijk maken we alleen gebruik van ledlampen (HUE-van Philips) die bovendien uitstekend dimbaar zijn.” Leuk weetje: Zelfs de warmte die bij het koken vrijkomt wordt in huize Van Gils opnieuw benut.
Boven de norm isoleren
In het bouwbesluit staan de normen voor isolatie waaraan je moet voldoen. Cor daarover: “Wij wilden beter dan de norm presteren. Want hoe beter je isoleert, des te minder warmte je verliest. Ik heb dat meteen met de architect besproken. Dit heeft geresulteerd in bijvoorbeeld dikkere isolatielagen in muren en dak. Voor de beeldvorming: de door ons geselecteerde isolatiewaarden zijn ca 25% hoger dan wat in het bouwbesluit 2022 is vastgelegd. Qua glas hebben we uiteindelijk gekozen voor dubbel glas HR++ met argon gasvulling. Dat we niet voor triple glas zijn gegaan, heeft te maken met de hoge aanvullende eisen aan de zware constructies van kozijnen. Dat wilden we niet om esthetische redenen.
Nauwelijks nog energiekosten
Angela en Cor hadden onmogelijk kunnen voorspellen dat de energiekosten na de oplevering zo snel zouden stijgen. Angela daarover: “De kans om dit nieuwe huis zo duurzaam te bouwen kwam eigenlijk net op tijd. Aan de vooravond van de energiecrisis en de stijgende materiaal- en bouwkosten. Cor vervolgt: “Ons vorige huis was een stuk groter dan dit huis. Bij de huidige hoge energieprijzen hadden we daar misschien wel tweeduizend euro in de maand aan energie betaald. In dit huis is dat slechts vijftig euro en ik denk dat we daarvan zelfs nog behoorlijk van terugkrijgen. De gedane investeringen betalen zich zo meteen uit. Met ons verhaal willen we anderen inspireren om ook aan de slag te gaan. Niet langer afhankelijk zijn van gas. Zelfvoorzienend zijn met duurzaam opgewekte energie en natuurlijk de CO2 uitstoot helpen beperken. Zeker met dat laatste bewijzen we ook onze kleinkinderen een dienst.”
Vijf tips van Angela en Cor
In 2016 verhuist Lisa de Groot, met haar man en drie dochters naar een mooie woning in Oosterhout. Het wonen is er prachtig, maar de energierekening, die viel vies tegen.
Bedrijven en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je met jouw bedrijf verduurzamen? Lees dan het verhaal van Remco van Dessel.
Hoe denkt de gemiddelde Oosterhouter over het verduurzamen van zijn huis? Wij wilden het wel weten en gingen de straat op.
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout